Opet "netko" nije govorio istinu: Hrvatski vojnici povučeni su s Golana zbog incidenata, a ne zbog tekstova u NY Timesu!

Ilustracija: UN

SVI SABORSKI klubovi podržali su jučer odluku o povlačenju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra istaknula da je povlačenje hrvatskih vojnika bilo dobro izvedeno, ali je i otkrila prave razloge povlačenja hrvatskih vojnika.

"Cjelokupna organizacija je trajala 12 dana i kao što vam je poznato, 18. su se sretno vratili u Republiku Hrvatsku, svih 97. "Tijekom mjeseca veljače dogodilo se devet ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijske bojne, a jednako tako su se tijekom veljače dogodila i tri incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske. Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju oružja i nakon toga je donesena odluka o povlačenju", istaknula je Tafra.

To ujedno znači da premijer Zoran Milanović, koji je tvrdio da je do povlačenja došlo zbog natpisa u medijima o trgovini oružjem između Hrvatske i Sirije, nije govorio istinu. Podsjetimo, na sjednici Vlade 28. veljače on je rekao:

"Zadnjih dana pojavili su se, u najuglednijim svjetskim novinama, članci koje koliko god da ih demantiramo, ne možemo nikada demantirati... Stavimo na vagu troškove, vanjskopolitičku i vojnu korist da šaljemo naše vojnike tamo odakle se mogu vratiti živi, zdravi i puno iskusniji nego što su otišli. Ova misija već dugo nije takva, a sada su se pojavili rizici kojima ne možemo uopće upravljati", rekao je premijer.

U trenutku kada je to izjavio, piše Obris, tri slučaja razoružavanja hrvatskih vojnika na Golanu već su se dogodila, što znači da incidenti nisu krenuli niti su bili potaknuti isključivo natpisima u New York Timesu.

Tafra je na jučerašnjoj sjednici opovrgnula i nagađanja da je povlačenje vojnika bilo potaknuto financijskim problemima. "Što se mirovnih misija tiče, novac nije razlog", kazala je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.