Oprez, građani Europske unije: S europskom zdravstvenom iskaznicom dobivate samo "medicinski nužne" usluge!

Foto: Europa.eu

HRVATSKA je s 1. srpnjem postala punopravna članica Europske unije pa je tako putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) svim hrvatskim državljanima besplatno dostupna Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO).

Budući da nije istovjetna putnom osiguranju i onome što je njime obuhvaćeno, odlučili smo provjeriti što sve Europska kartica zdravstvenog osiguranja obuhvaća.

Doznali smo tako da vas čak i uz tu karticu, ukoliko niste uplatili putno osiguranje, i dalje mogu snaći astronomski troškovi liječenja u inozemstvu!

Zaključak je kako je najbolja kombinacija EKZO i putnog osiguranja, budući da kod kartice nema limita na bolničke/medicinske troškove za medicinski nužne usluge. U svim drugim kategorijama prednost se daje kvalitetnoj polici putnog osiguranja.

Postoji li kod Europske kartice zdravstvenog osiguranja gornji limit medicinskih/bolničkih troškova koje kartica pokriva (kao što je slučaj kod putnog osiguranja)?

"Kod Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO) ne postoji limit bolničkih/medicinskih troškova koje kartica pokriva, a kao što je to određeno privatnim policama osiguranja. Osnovom EKZO se mogu koristiti samo usluge koje su medicinski nužne, uzimajući u obzir prirodu tih usluga i očekivanu dužinu boravka u drugoj državi članici EU. Mogu se koristiti samo one usluge koje ulaze u okvir obveznog zdravstvenog osiguranja države članice EU u kojoj osigurana osoba privremeno boravi, i to kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga".

Što je s troškovima prijevoza u slučaju nezgode (primjerice, nesreće na skijalištima gdje je često potrebna iznimno skupa intervencija helikopterom) - pokriva li Europska kartica zdravstvenog osiguranja i taj dio troškova (budući da je naglašeno da za razliku od putnog osiguranja ne pokriva primjerice medicinski prijevoz natrag do Hrvatske)?

"Hoće li trošak nekog prijevoza biti pokriven ili ne, ovisi o tome nalazi li se spomenuti prijevoz u okviru usluga koje pokriva obvezno zdravstveno osiguranje države članice gdje se je nesreća dogodila te je li prijevoznik koji je obavio prijevoz ugovorni pružatelj usluge. Ukoliko prijevoz nije u okviru prava na obvezno zdravstveno osiguranje u drugoj državi članici, osnovom EKZO se ta usluga neće moći pružiti, već će osigurane osobe biti obvezne osobno snositi taj trošak".

Što je s troškovima eventualne rehabilitacije nakon nezgode u nekoj od zemalja EU?

"U pravilu EKZO pokriva samo medicinski nužne zdravstvene usluge, a rehabilitacija bi se trebala obaviti po povratku u Hrvatsku".

Što je sa smrtnim slučajevima (budući da putno osiguranje pokriva troškove prijevoza i u tom slučaju)?

"EKZO ne pokriva troškove koji nastanu nakon smrti osigurane osobe".

Kako do Europske kartice zdravstvenog osiguranja?

Europska kartica zdravstvenog osiguranja je dokumentu koji hrvatskim građanima s urednim statusom u obveznom zdravstvenom osiguranju HZZO-a od 1. srpnja omogućava korištenje neodgodive zdravstvene zaštite na području Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske. Kartica je za sve osiguranike besplatna.

Najlakši način za dobivanje Europske kartice zdravstvenog osiguranja je unošenje podataka o OIB-u ili matičnom broju osiguranika putem internetske aplikacije na stranici HZZO-a (www.hzzo.hr), na kojoj će odmah biti poslana obavijest o mjestu i vremenu podizanja kartice. Osim putem interneta, osiguranici karticu mogu zatražiti i kasnije preuzeti osobno dolaskom u regionalni ured ili područnu službu HZZO-a, prema adresi iz evidencije HZZO-a u obveznom zdravstvenom osiguranju.


Temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja osiguranici imaju pravo za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske, zbog privatnog ili službenog razloga, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, koristiti neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga, uzimajući u obzir prirodu zdravstvenih usluga i očekivanu dužinu boravka.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne zamjenjuje zdravstvenu iskaznicu koja se koristi u Hrvatskoj, te će se zdravstvena zaštita na području Hrvatske i nadalje koristiti na jednak način kao i do sada temeljem postojeće zdravstvene iskaznice.

Europska kartica zdravstvenog osiguranja važi do datuma koji je na njoj naveden, a izdavanje nove može se zatražiti u roku 30 kalendarskih dana prije isteka važeće kartice. Ako osiguranik prestane biti zdravstveno osiguran u HZZO-u, karticu je obvezan predati uredu ili službi HZZO-a u kojoj je podignuta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.