"Organizirani međunarodni kriminal": Slavonci izgubili spor oko nikad izgrađenog odlagališta otpada, odšteta 80 milijuna kuna!

Screenshot: HTV

TRGOVAČKI sud u Zagrebu presudio je - pet slavonskih gradova koji su trebali koristiti nikad izgrađeno odlagalište otpada u Antunovcu, tvrtki Strabag i Saubermacher - ZOIS moraju isplatiti oko 80 milijuna kuna.

Osijek, Beli Manastir, Vinkovci, Županja i Vukovar ugovor su preko ZOIS-a sklopili još 2006. godine, a raskinut je tri godine kasnije, nakon čega je spor završio na arbitraži. Osijek bi u plaćanju odštete Strabagu trebao sudjelovati s više od 40 milijuna. Gradonačelnik Ivica Vrkić najavljuje kako će poduzeti sve korake da se to ne dogodi.

"Imamo pravo na žalbu u kojoj ćemo pokušati pobijati sve ono što je rečeno. Danas javno izlazim s ovim informacijama zbog toga što se bojim u krajnji ishod. Ne želim sudjelovati u tome jer sam ovo zatekao, da bi za neke kriminalne radnje i to međunarodnog kriminala, mogli taj račun, plaćati moji građani, porezni obveznici. U tome neću sudjelovati", istaknuo je Vrkić.

Vrkić očekuje i pomoć Vlade. Kako je rekao, radi se o dobro organiziranom međunarodnom kriminalu, kojim se pokušava opljačkati građane istoka Hrvatske. "Želim upozoriti našu Vladu, koliko imam informacija o monetizaciji Hrvatskih cesta, spreman je navodno sudjelovati i Strabag, pitam se može li netko sudjelovati u takvim projektima, ako s druge strane, oduzima iz ovog prostora nama nešto što ne pripada", naglasio je Vrkić.

"Javno izjavljujem da ću ići na čelo mirnog prosvjeda svojih građana u kojem ćemo dignuti glas do neba i nećemo pristati na to da nas netko drži malim središtem u kojem mogu s nama raditi što hoće"

Odgovornost je na onima za koje se utvrdi da su krivi. "Koliko sam obaviješten, pokrenuto je desetak kaznenih prijava, međutim, nemam informaciju da je bilo bilo kakve reakcije. Koristim ovu priliku da zamolim državna tijela, ne mogu se petljati u njihov posao, ali da ih zamolim da zaštite naše građane od onih koji su smišljeno napravili sve kako bi došli do ovog novca koji njima ne pripada".

Ako nitko ništa ne uspije postići da zaštiti građane, Vrkić najavljuje. "Javno izjavljujem da ću ići na čelo mirnog prosvjeda svojih građana u kojem ćemo dignuti glas do neba i nećemo pristati na to da nas netko drži malim središtem u kojem mogu s nama raditi što hoće", poručio je osječki gradonačelnik, koji je podnio kaznenu prijavu protiv odvjetnika koji su u ovom sportu zastupali grad jer troškovi dosadašnje obrane iznose 12,5 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.