Oskar znanja ipak će se održati, smislili su kako da ga organiziraju za samo 20 tisuća kuna

Foto: AZOO

DODJELA nagrada "Oskar znanja" ipak će se održati, objavio je RTL. Potvrda ove informacije uskoro je stigla i od Vlade RH, koja je na Twitteru objavila da će se Oskar znanja održati krajem lipnja.

Ceremonija dodjele ove nagrade, koju već jedanaestu godinu zaredom dobivaju najbolji učenici i učenice u Hrvatskoj, koštat će samo 20 tisuća kuna. Glavna ušteda će se ostvariti na izradi kipića koji se dodjeljuju učenicima, a koje će izraditi djeca s poteškoćama u razvoju.

Podsjećamo, Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) ranije je javila da se dodjela nagrada Oskar znanja ove godine neće održati. Opravdali su to nedostatkom sredstava. Za organiziranje ceremonije dodjele zadnjih se godina trošilo između 150 i 170 tisuća kuna.

Predomislili se zbog pritiska javnosti

Takva odluka u javnosti je naišla na jednoglasnu osudu; poduzetnici su počeli skupljati novac kako bi sami financirali održavanje Oskara znanja, a učenici su pokrenuli peticiju protiv ukidanja nagrade. Svi su se složili da se radi o nacionalnoj sramoti, a u Agenciji za odgoj i obrazovanje predomislili su se upravo zbog reakcija koje, čini se, nisu očekivali.

"Oskar znanja će se održati ove godine, krajem lipnja i meni se sada čini da neće koštati više od 20 tisuća kuna. Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje iz Čakovca ponudila mi je da će njeni učenici s teškoćama napraviti kipiće", kaže Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Iako je povukla svoju izvornu odluku, Žarković-Pečenković i dalje ne misli da je ukidanje Oskara znanja naročito skandalozno: "To nije bila pogrešna odluka, s obzirom da se stalno naglašavaju mjere štednje, a i mi moramo uštedjeti dva milijuna kuna".

 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.