Ostavka Višnjića kojeg je Odbor za veterane optužio za kolaboraciju s vojskom SAO Krajine

Foto: Hina

ČLAN Upravnog vijeća Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata (HMDCDR) Čedomir Višnjić podnio je ostavku na tu dužnost, a u tijeku je postupak preimenovanja članova Upravnog vijeća centra, izvjestio je u utorak predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić.

Đakić je, zapravo, pročitao odgovor koji je Odbor dobio od Ministarstva kulture, a u kojemu piše da je Višnjić podnio ostavku 16. siječnja ove godine, te da je u tijeku postupak preimenovanja članova Upravnog vijeća Centra.

Odgovorio je time na upit Ilije Vučemilovića (vanjski član Odbora) kojeg je zanimalo što je sa zahtjevom koji je Odbor u studenom uputio Vladi tražeći Višnjićevo i razrješenje predsjednika Upravnog vijeća Centra Krune Kardova.

Na raspravi o Višnjiću i Kardovu, prije dva mjeseca, temeljem dokumenata koje su dobili iz Centra, većina članova Odbora smatrala je da je neupitna Višnjićeva suradnja s okupatorskom vojskom tzv. SAO Krajine.

Kardovu su, pak, zamjerali "za povijesnu znanost pogrešan metodološki pristup koji ne uvažava kontekst vremena te moguće sudionike obrane Vukovara". Smatrali su i da ne razumije smisao postojanja Centra, arhivske ustanove od interesa za Hrvatsku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.