Ostojić: 68 naših građanki i građana danas će dobiti dijagnozu raka, njih 35 danas će umrijeti od raka

"DETEKTIRALI smo `uska grla` po bolnicama i sukladno potrebama nabavljamo opremu i aparate, koji će u konačnici smanjiti liste čekanja", istaknuo je ministar zdravlja Rajko Ostojić koji je u zagrebačkom KBC-u Sestara Milosrdnica pustio u rad uređaj koji omogućuje precizno trodimenzionalno zračenje tumora.

Uređaj za zračanje, čija je vrijednost 48 milijuna kuna, u rad je pustio ministar zdravlja Rajko Ostojić, te najavio kako će do kraja godine ministarstvo nabaviti još jedan uređaj. "Time će naše bolnice biti opremljenje sa ukupno deset linearnih akceleratora, čime se poboljšava onkološka skrb pacijenata", kaže ministar zdravlja.

Ostojić je, podsjetimo, najavio kako će u prvih šest mjeseci mandata smanjiti liste čekanja.

"Sada je prošlo četiri mjeseca, a ja sam rekao u 180 dana u medicinski prihvatljive granice. Nikad nisam rekao 50 posto. Mi ćemo značajno reorganizirati liste čekanja i bit će tri liste čekanja: žurna, kontrolna i prva. Na taj način ćemo napokon podijeliti liste čekanja i dovest ćemo ih, ako što sam obećao, u medicinske prihvatljive granice", rekao je Ostojić.

"Godišnje umire grad veličine Makarske"

"Danas će, na žalost, 68 naših građanki i građana dobiti dijagnozu raka i danas će, na žalost, 35 naših građana umrijeti od raka. Zato je važna preventiva. Godišnje umire grad veličine Makarske, grad veličine Umaga i zato je Ministarstvo zdravlja pokrenulo cijeli niz preventivnih akcija", rekao je Ostojić.

U Klinici se godišnje hospitalizira više od tisuću onkoloških bolesnika, a isto ih se toliko liječi u dnevnoj bolnici. U onkološkoj se ambulanti pak liječi više od 10 tisuća bolesnika godišnje.

"Otvaranjem jedinice za linearni akcelerator značajno će se poboljšato onkološka skrb pogotovo zato što u bolnici djeluje niz vrhunskih kirurških disciplina tako da će se optimalizirati terapija takvih bolesnika. Dnevno se predviđa da to bude 50 do 60 bolesnika", rekao je predstojnik Klinike, akademik Zvonko Kusić.


Novi će uređaj smanjiti liste čekanja za radioteraopiju, naglasila je ravnateljica KBC-a Vesna Šerić.

"Ti onkološki bolesnici čekaju dugo vremena nastavak terapije. Otvaranjem ove jedinice zapravo smo zaokružili presjek liječenja - od kirurškog, radioterapijskog do kraja", istaknula je Šerić.

KBC Sestara milosrdnica kolijevka je hrvatske onkologije i radioterapije. Opremanje nasuvremenijim uređajima učinit će kliniku priznatom i poznatom u Europi, ali i regionalnim liderom u multidisciplinarnom pristupu liječenju, dodao je ministar Ostojić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.