"Ostojić obećava rješenje problema nezaposlenosti u Zagrebu, a nije uspio riješiti niti problem stažista u vlastitom sektoru"

Ilustracija: Arhiva

ZDRAVSTVENE pripravnike i dalje muči veliki problem stažiranja. Pismo jednog od njih, u kojem se osvrće na aktualnu situaciju i dosadašnje postupke nadležnih, prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

gotovo četiri mjeseca od posljednjeg prosvjeda zdravstvenih pripravnika, javnosti se opet iznosi iskrivljena slika vezana uz navodno "riješen" problem stažiranja istih. A to je daleko od prave istine. Dvojica ministara - ministar zdravlja Ostojić i ministar rada Mrsić - obojica kolege po struci (doktori medicine), manifestirali su totalnu neprofesionalnost, nezainteresiranost, nekompetentnost i neusklađenost, te socijalnu neosjetljivost upravo na primjeru rješavanja problema zdravstvenih djelatnika.

Parodija dvojice ministara kulminirala je pri pokušaju rješenja nečega što zapravo nikada nije predstavljalo problem. Stažiranje u Hrvatskoj nikada nije izazvalo niti djelić polemika, dok danas predstavlja pravi zalogaj vladajućima za koji se ne može pronaći adekvatno rješenje. Nije li to zabrinjavajuće? Ako se rješenje ne može pronaći za ovakav, u biti, malen problem, kako će se izaći na kraj s mnogo većim i društveno širim problemima?

Nakon više od godinu dana od pojave danog problema, pronađeno je tek parcijalno rješenje. Podsjetimo, do rješenja ne bi niti došlo da zdravstveni pripravnici nisu dva puta odlazili na mirni prosvjed na Markov trg. Samo stažiranje zdravstvenih pripravnika spada pod sektor ministra zdravlja Ostojića i vezanu mu instituciju HZZO, dok danas više možemo govoriti o uzimanju stažista pod nadležnost ministra rada Mrsića i "njegov" HZZ. To ne bi bilo čudno da sam ministar Mrsić još prije nekoliko mjeseci nije rukama i nogama odbijao mogućnost izmjene Pravilnika o stručnom osposobljavanju kojim bi bilo omogućeno prihvaćanje stažista u medicini pod okrilje njegovog tzv. "zakona o 1.600 kuna". Istovremeno, ministar Ostojić je govorio o toj mogućnosti kao prilično realnoj opciji što otkriva problem neusklađenosti i manjka kolaboracije dvojice ministara koji ne dolaze samo iz iste vlade, već i iz iste stranke.

Ne predstavlja li to pravi problem vladajuće koalicije? Gdje je u to vrijeme bio premijer Milanović? Nije li jedna od dužnosti premijera i usklađivanje rada svojih ministara? Ukoliko to nije smatrao ključnim problemom, zašto to nije riješeno nego se s time odugovlačilo više od godinu dana, a usput se i javnost zabavljala naizmjeničnim dnevnim spinovima vladinih ministara koji su uporno prezentirali svoju nesposobnost i neusklađenost? Dok se u Hrvatskoj mjesecima raspravljalo o zdravstvenom odgoju, crvenim peronosporama i crnim kugama, Judith Reisman, a sada i o "pipl mast trast as", u pozadini pravi problemi koji se ne tiču ideoloških podjela i stranačkih beznadnih prepucavanja bujaju i dodatno obeshrabruju veliku većinu građana nevezanu uz političke elite i njihove igrice.

Nadalje, nije li žalosno da, s obzirom na sve navedeno, ministar Ostojić koji je nedavno promoviran u novog kandidata za predstojeće izbore za gradonačelnika Zagreba, u medijima obećava rješenje problema nezaposlenosti u glavnom gradu, a nije uspio riješiti niti problem stažista u vlastitom sektoru? Ovakva ironija moguća je jedino u neozbiljnoj državi poput naše.

Danas stažisti imaju "tri" opcije od kojih tek jedna funkcionira - obavljanje staža prema Mrsićevom modelu za 1.600 kuna mjesečno. Druga se čini kao znanstvena fantastika - stažiranje u županijskim bolnicama za 50 ili više posto od ukupnog iznosa plaće (naravno, to je tek obična floskula koja nije zaživjela već je izrečena kako bi se pohvalila vlastita pronicljivost i iznalaženje rješenja naših "sposobnih" ministara). Treća opcija je ona sramotna, a koja nalaže da stažisti obavljaju staž bez da im bude plaćena i kuna (evo još malo parodije - niti to nije zaživjelo jer u tom slučaju su bolnice dužne platiti prijevoz svojim stažistima, a na to niti jedna bolnica nije spremna zbog manjka financija, te sve takve zahtjeve preusmjerava na HZZ i Mrsićev model u kojemu stažisti sami plaćaju prijevoz od onih 1.600 kuna).

Žalosno, ne?"

Ogorčeni pripravnik

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.