Ostojić za šefa PNUSKOK-a izabrao starog suradnika: Prisluškivanje je van kontrole, sada neće biti zloporaba

MINISTAR Ranko Ostojić postavio je za šefa PNUSKOK-a Marija Bertina, nekadašnjeg vođu posebnog tima Ravnateljstva policije za suzbijanje organiziranog kriminala, svojedobno preteče Uskoka. Ostojić je ovom kadrovskom križaljkom popunio radno mjesto koje je ostalo upražnjeno prije sedam mjeseci povratkom dotadašnjeg ravnatelja Roberta Bogdanića u SOA-u.

Ostojićev tim ispred svog vremena

Imenovanje vjerojatno i nije preveliko iznenađenje jer je Bertina za vrijeme Ostojićevog ravnanja policijom otprije desetak godina bio vođa specijalnog tima, koji je organiziran kako bi se policija efikasno pozabavila najodgovornijim zadaćama, što u postojećim uvjetima s politički iskadroviranom strukturom naprosto nije bilo moguće. Nakon povratka HDZ-a na vlast, Ostojićev tim je raspušten, pripadnici degradirani, a povela se čak i istraga oko nenamjenskog trošenja sredstava.

Tadašnji ravnatelj POA-e Turek okarakterizirao je specijalni tim Ranka Ostojića kao najveći sigurnosni problem jer su istraživali račune HDZ-a u inozemstvu. Bilo je to iz današnje perspektive vizionarski, no Ostojićevi napori uvelike su dezavuirani i zbog toga što Mladen Bajić i Državno odvjetništvo tada još uvijek nisu bili spremni da ponesu svoj dio tereta u obračunu s korupcijom u vrhu vlasti.

Ministar o novom šefu PNUSKOK-a: "Sada neće biti zloporaba"

Ministar Ostojić drži da je imenovanje Marija Bertina na čelo PNUSKOK-a pravi pogodak.

"Imali smo situaciju da snimke do kojih policija dođe prisluškivanjem po nalogu državnog odvjetništva i suda nitko ne kontrolira. Moj prijedlog da se kontrola prepusti Vijeću za građanski nadzor nije prošao, ali sam sada siguran da neće biti zloporabe", komentirao je Ostojić svoj izbor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.