Osumnjičenima za paljenje predsjedništva BiH određen jednomjesečni pritvor, tereti ih se za terorizam

Foto: Davorin Sekulić (Klix.ba)

SUD BiH odredio je jednomjesečni pritvor dvojici mladića koji su sudjelovali u paljenju zgrade državnog predsjedništva i arhiva u Sarajevu početkom veljače, što je u istrazi državno odvjetništvo okarakteriziralo kao djelo terorizma.

Kako je priopćio sud BiH, prihvaćeni su argumenti državnog odvjetništva da se osumnjičenima Salemu Hatiboviću i Nihadu Trnki odredi jednomjesečni pritvor koji može trajati do 7. travnja ili do nove odluke suda.

Pritvor im je određen zbog postojanja naročitih okolnosti koje ukazuju na opasnost od utjecaja na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, kao i zbog postojanja izvanrednih okolnosti. Pojašnjeno je i da bi zbog ozbiljnijih posljedica puštanje osumnjičenih na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Federalna uprava policije osumnjičila je ukupno sedam osoba, od kojih su dvije uhićene, za sudjelovanje u podmetanju požara u predsjedništvu i arhivu BiH početkom veljače u Sarajevu, kvalificirajući ta kaznena djela terorizmom i napadom na ustavni poredak zemlje.

U prosvjedima koji su eskalirali 7. veljače u Sarajevu zapaljene su zgrade državnog predsjedništva i arhiva gdje je počinjena velike šteta. Toga dana spaljene su i zgrade županijskih vlada u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću, a dan ranije u Tuzli gdje je započeo val prosvjeda koji su kulminirali nasiljem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.