Otkazi na HRT-u: Ukidaju se emisije gostujućih urednika na Hrvatskom radiju

Foto: Bruno Konjević / Cropix

NA DRUGOM programu Hrvatskog radija više se neće emitirati ciklus emisija "gost urednik", koje su posljednjih mjeseci išle od ponedjeljka do petka, a uređivali su ih Mima Simić, Sanja Lovrenčić, Ružica Šimunović, Vili Matula i Igor Lasić.

Radi se o ciklusu emisija koje je uvela bivša v.d. urednica Hrvatskog radija Biljana Romić, te za njih kao vanjske suradnike angažirala spomenute goste urednike.

Iako gostima urednicima nije još službeno potvrđeno da za njihove emisije neće biti mjesta u jesenskoj shemi, Index s HRT-a neslužbeno doznaje da se ove emisije, koje su tematizirale film, književnost, likovnu umjetnost, teatar i medije, nakon ljetnog odmora neće vratiti u program Hrvatskog radija.

Rasterećivanje programa u ljetnoj shemi

"Od 3.6. kreće ljetna shema u kojoj se program rasterećuje od govornih emisija. To je bio običaj i duži niz ranijih godina. Jesenska shema još nije gotova te o njoj ne možemo tako konkretno govoriti. Ono što u ovom trenutku načelno možemo reći o jesenskoj shemi jest da će se pri njezinu kreiranju, među ostalim, voditi računa i o slušanosti pojedinih emisija te opravdanosti troškova", odgovorili su na naš upit iz HRT-ova Ureda za odnose s javnoću, uz napomenu da je navedenim gostujućim urednicima dana mogućnost da svojim prijedlozima sudjeluju u kreiranju jesenske sheme.

"Većina govornih emisija Drugog programa HRA koje su emitirane tijekom godine miču se s rasporeda tijekom ljetnih mjeseci kako bi se oslobodio prostor za servisne informacije poput HAK-ovih informacija, vijesti za strane turiste, emisije 'Sunčani sat'  (o turizmu) i slično. Tako se iz programa miču primjerice i emisije 'Europska avenija br. 1' (koja se bavi ljudskim pravima i mehanizmima zaštite ljudskih prava), 'Šuškalica', 'Čekaonica', 'Džepno izdanje', itd.", poručuju s HRT-a.


Na HRT-u se također može čuti da se ciklus emisija "gost urednik" gasi iz dva razloga: kako bi se uštedjelo na honoraru za vanjske suradnike, te zbog toga što emisije koje su uređivali Simić, Lovrenčić, Šimunović, Matula i Lasić nisu imale ni zadovoljavajuću slušanost, ni odgovarajuću razinu profesionalnosti.

U jednoj od ukinutih emisija prošli tjedan kritizirali Radmana

"Napominjemo kako Glavni urednik programa, pa tako i urednica Drugog programa HRA, ima svako pravo i obvezu uređivati program kojim upravlja te odlučivati i o troškovima tog programa za koje također odgovara. Honorare vanjskih suradnika, kao ni plaće svojih zaposlenika HRT u skladu s dobrim poslovnim običajima ne komentira. Možemo, međutim, napomenuti da sredstva za 'goste-urednike' u ljetnoj shemi nisu planirana. Smatramo kako HRT ima dovoljno zaposlenika i osobito visoko obrazovanih zaposlenika (ali i programa, radijskih i televizijskih) koji bi mogli, znali i morali u konkretnom slučaju omogućiti ispunjavanje svih različitih funkcija javnog servisa. Ispunjavanje funkcija javnog servisa zadaća je Glavnih urednika programa", tvrde s HRT-a.

Više djelatnika HRT-a je, međutim, primjetilo da se termin gašenja ciklusa emisija "gost urednik" poklapa s emisijom "Medijatrija" koju je Igor Lasić objavio prošlog petka, 24. svibnja. Glavna tema te emisije bili su upravo odnosi na HRT-u, s posebnim naglaskom na trenutne afere koje se vežu uz glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radman i njegov sukob interesa.

Iz HRT-ovog Ureda za odnose s javnošću tvrde da predmetna emisija ni na koji način neće utjecati na odluku o formiranju jesenske sheme, odnosno na ukidanje ciklusa emisija "gost urednik". "Ova odluka nema nikakve veze s emisijom koju spominjete", odgovor je koji smo s HRT-a dobili na pitanje ima li ukidanje ciklusa emisija "gost urednik" ikakve veze s emisijom o medijima koju je prošlog tjedna vodio Igor Lasić, a čija je tema bio upravo HRT.

U prisavskim se kuloarima, međutim, može čuti da su i ravnatelj programa Goran Rotim i glavna urednica drugog programa Hrvatskog radija Jadranka Rilović bili prilično uznemireni sadržajem pretposljednje Lasićeve emisije. No, također treba napomenuti da emisija u kojoj se kritiziralo Radmana nije išla uživo, već je snimljena dan ranije i usprkos tome emitirana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.