Otkrivamo: Kako je FINA nezakonito pokušala zataškati DORH-ovu istragu predstečajne nagodbe sina Linićevog prijatelja!

Foto:  Liderpress

PREMA Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi u članku 28. uređeno je kako Financijska agencija (FINA) mora na svojim stranicama uredno objavljivati sve vijesti vezane za predstečajnu nagodbu tvrtki. Na stranicama Fine mora biti sve: od zapisnika pa do svih dokumenata koji se objavljuju. Ako postoji izuzetak Fina ga mora objasniti. U slučaju sporne predstečajne nagodbe za DI Čazmu, Fina je odlučila izigrati zakone te nisu objavili dva ključna dokumenta! Oba se tiču istrage DORH-a.
 
Nisu objavili podnesak DORH i zapisnik
 
Prvi dokument koji je morao biti objavljen, a nije, jest podnesak Državnog odvjetništva kojim se DORH naznačuje i legitimira kao zastupnik Republike Hrvatske "u cilju zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske". Da je podnesak predan i da je unesen u spis potvrdio nam je glasnogovornik ŽDO u Bjelovaru Živko Slijepčević. No, tog podneska nema na stranicama Fine. 
 
Isto tako na stranicama Fine nedostaje i zapisnik s posljednjeg ročišta za DI Čazmu koje je održano 12. veljače ove godine. Zapisnik je posebno bitan jer je Državno odvjetništvo na tom ročištu zaustavilo postizanje predstečajne nagodbe kako bi zaštitilo interese države! Na stranicama Fine postoji samo odluka kako ročište zbog nepoznatih razloga odgađa za 18. ožujka ove godine. 
 
DORH zaustavio predstečajnu nagodbu za sina Linićevog prijatelja! Radakovići, Šegon i Linić pod istragom!
 
 

Sin direktora Erste banke od tatinog prijatelja Linića traži oprost 12 milijuna kuna duga  
 
"Zašto FINA na svojim službenim stranicama u dijelu predstečajnih nagodbi nije objavila podnesak DORH-a? Zašto nedostaje zapisnik s ročišta DI Čazme od 12. veljače ove godine?", dva su pitanja na koja iz Uprave Fine nam nisu htjeli dati odgovor. Moguće da je riječ o sukobu interesa u kojem bi se opet mogla naći obitelj Šegon. 
 
Ivna Šegon zadužena za predstečajne nagodbe u Fini
 
Prema informacijama Indexa Ivna Šegona, supruga Branka Šegona, jedna je od dvije osobe u Upravi Fine koja je zadužena za predstečajne nagodbe. Osim nje iz Uprave Fine zadužen je i Riječanin Zlatko Mičetić, Linićev kadar koji se vratio u Finu nakon što je dobio od te kuće 400 tisuća kuna otpremnine. Mičetićeva supruga Spomenka, inače direktorica Rijeka prometa, u vrlo je dobrim odnosima s Ksenijom Linić pa ne čudi da je posao predstečajnih nagodbi "ostao u obitelji". 
 
Naime, u vrijeme dok je Branko Šegon, suprug Ivne Šegon, bio pomoćnik Slavka Linića, bio je i šef Savjetodavnog tijela Ministarstva financija koje je donosilo odluke u slučaju predstečajnih nagodbi. 
 
Predstečajne ostale u obitelji 
 
Tako u predstečajnoj nagodi za DI Čazma gdje je interes pokazao i DORH stoji i posebno objašnjenje Ministarstva financija kako su zapravo oni vjerovnici DI Čazme u visini od 17,2 milijuna kuna, a kojeg je umjesto Linića potpisao Branko Šegon. 
 
Samu informaciju tko je iz Uprave Fine zadužen za predstečajne nagodbe Fina ne želi dati. Još 23. siječnja, dakle prije mjesec dana, poslali smo im pismeni upit u kojem smo tražili odgovor na pitanje koja su zaduženja Ivne Šegon i Mičetića u Upravi Fine, no nakon 6 požurnica i isteka zakonskog roka nismo dobili nikakav odgovor što je samo potvrdilo naše sumnje.
 
Uprava Fine detaljno je odgovarala na naše dosadašnje upite o imovini članice Uprave Ivne Šegon te su nam detaljno tumačili zakon prema kojem Ivna Šegon nema obvezu predaje imovinske kartice. No, na pitanja o zaduženjima članova Uprave - ni riječi. 
 
Prema svemu sudeći obiteljsko-riječki lanac Linić-Šegon-Mičetić izravno upravlja masom od 50 milijardi kuna koliko su zapravo teške Predstečajne nagodbe. U tim poslovima ključno je diskrecijsko pravo Ministarstva financija. Čini se kako su se za sve pobrinuli.  
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.