Otkrivene nove "Superzemlje": U našem "susjedstvu" skriva se barem stotinjak nastanjivih planeta

NAŠA galaksija skriva nekoliko bilijuna "crvenih patuljaka" te barem stotinu "Superzemlji", planeta koji su prema brojnim karakteristikama slični Zemlji te kao takvi predstavljaju idealne planete za naseljavanje, javlja BBC.

Do ovog su otkrića došli znanstvenici Observatorija na francuskom sveučilištu Grenoble. Koristeći se preciznom tehnologijom znanstvenici su izračunali ukupnu "populaciju" planeta u Mliječnoj stazi i došli do zapanjujućih podataka.

Mliječna staza kriva 160 milijardi Crvenih patuljaka

Crvenih patuljaka, najmanjih aktivnih zvijezda u našoj galaksiji, ima čak 160 milijardi. 40 posto tih zvijezda u svojoj nastanjivoj zoni ima i jednu "Superzemlju", planet koji po mnogim karakteristikama odgovara našem planetu. Na svakoj Super Zemlji koja kruži u nastanjivoj zoni svoje zvijezde može postojati tekuća voda i svi ostali uvjeti za život.

Znanstvenici su zaključili da, budući da 40 posto zvijezda ima barem po jedan takav planet, u našoj galaksiji ima barem desetak milijardi naseljivih planeta.

U našem susjedstvu 100 "Superzemlji"

Izračunavši koliko Crvenih patuljaka ima u neposrednoj blizini Zemlje, znanstvenici su otkrili kako se u Zemljinu "susjedstvu", u krugu od oko 30 svjetlosnih godina, nalazi čak stotinjak naseljivih planeta. Ipak, budući da su erupcije i iskre češće na zvijezdama nego na Suncu, znanstvenici se slažu kako naseljavanje planeta u njihovoj blizini nije baš najbolje ideja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.