Otkriveni novi detalji o bin Ladenu: Nije želio da ga doživljavaju kao kicoša u dizajnerskim čizmama

Screenshot: YouTube

NAKON preslušavanja 1500 audio kaseta pronađenih u bin Ladenovoj bazi u Kandaharu otkriveni su novi detalji o životu jednog od najpoznatijih terorista na svijetu, piše Daily Mail.

U bazi u kojoj su pronađeni audio zapisi sastajali su se pripadnici zloglasne Al Kaide prije nego što su pobjegli pred napadima Amerikanaca 2001. godine.

Kasete je otkrila obitelj koja živi na tom području. Nakon pada talibana odnijela ih je u trgovinu, s nadom da će ih prodati. Ipak, CNN-ov snimatelj saznao je za njih te je vlasnika trgovine nagovorio da mu ih preda. Nakon toga preuzeo ih je profesor Flagg Miller, stručnjak za arapski jezik.

Otkriveni šokantni detalji

Neki od materijala datiraju još iz 60-ih godina prošlog stoljeća, a osim govora Osame bin Ladena i bilješki, na njima je snimljeno još oko dvije stotine govornika. Na jednoj je kaseti bio i politički govor za Palestinu, preko kojeg je presnimljena pjesma Enrica Maciasa, pravog imena Gastona Ghrenassia. To je šokiralo Millera.

"S obzirom da je Bin Laden bio antisemit, činjenica da je slušao glazbu francusko-alžirskog Židova, potpuno je iznenađujuća", kazao je stručnjak.

Tu nije bio kraj šokovima. Naime, vođa terorističke skupine imao je na kasetama i govore Mahatme Ghandija, kojima se inspirirao prije obraćanja sljedbenicima 1993., ali i u pozivima na bojkot svega američkog.


Audio snimke otkrivaju puno o Osami bin Ladenu

"Audio snimke otkrivaju puno o Osami bin Ladenu i njegovim pokušajima da stvori o sebi sliku vojno osposobljenog militanta što je bio dosta težak zadatak s obzirom da su ga u počecima doživljavali kao kicoša koji nosi dizajnerske čizme", rekao je Miller.

Na kasetama ga je iznenadio i relativni manjak kritika prema Zapadu i SAD-u. Osama bin Laden na pronađenim je audio zapisima svoj gnjev većinom usmjeravao na muslimane koji ne slijede vehabije.  Mjesec dana prije napada na WTC u New Yorku u govoru na vjenčanju svojeg čuvara, Ume, naznačio je "Plan".

"Nije otkrio nikakve detalje ali kazao je da će svi uskoro čuti novosti i traži Boga da 'podari uspjeh braći", dodao je Miller.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.