Ovako Vlada pomaže poduzetnicima: Tvrtku proglasili gubitašem iako je tek počela poslovati!?

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija)

U ZADNJE četiri godine u Hrvatskoj je izgubljeno 177.000 radnih mjesta. Oko 30.000 radnih mjesta izgubljeno je u dosadašnjem mandatu Vlade Zorana Milanovića.

Podaci su to s kojima je u javnost u ponedjeljak izašao Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja, ujedno kazavši da se radi o očekivanoj brojci. Međutim, Grčić i njegovi kolege iz Vlade krajnje su optimistični da su oporavak, i nova radna mjesta koja s njim dolaze, pred nama.

Jedan od glavnih instrumenata za borbu protiv nezaposlenosti trebali bi biti poticaji za zapošljavanje. Ministar rada Mirando Mrsić krajem prošle godine tako je izvijestio da će za mjere poticanja zapošljavanja u ovoj godini biti izdvojeno dodatnih 30 posto proračunskih sredstava.

Posebno bitan dio ovih mjera trebali bi biti poticaji za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva. Po stopi nezaposlenosti mladih Hrvatska je u samom europskom vrhu; u Hrvatskoj je oko 40 posto mladih bez posla, što nas stavlja u isti rang s Grčkom i Španjolskom.

Mali i srednji poslodavci koji žele zapošljavati mlade osobe bez radnog iskustva od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje tako mogu primiti jednogodišnje potpore u iznosu od 16.884 kune, 25.567 kuna ili 31.468 kuna. Iznos potpora za velike poslodavce gotovo upola je niži.

Posluje sedam mjeseci, a odbili joj potpore jer je gubitaš

Malim i srednjim poslodavcima, međutim, do ovih potpora nije nimalo lako doći. Posvjedočio nam je o tome čitatelj Indexa čija je djevojka zajedno sa članovima svoje obitelji u Zagrebu odlučila krenuti u turističko-ugostiteljski poduzetnički pothvat.

Zahtijevalo je to, naravno, određena ulaganja: trebalo je nabaviti potrebne dozvole, te osigurati i urediti prostor. Kako pokriti potrebne troškove? Kreditom, naravno. Kada su konačno došli do toga da im je potreban djelatnik za rad, odlučili su zaposliti mladu osobu bez radnog iskustva, upravo kako bi se na burzi mogli prijaviti za potpore koje država osigurava.

No, obračun s birokracijom ni u kojem slučaju nije lak posao. Nakon što je prikupila svu potrebnu dokumentaciju, naša mlada poduzetnica s burze je dobila odbijenicu. Rečeno joj je, govori nam naš čitatelj, da potporu za zapošljavanje mladih ne može dobiti jer je njena firma "gubitaš".

"Kako tvrtka koja je u pokretanje posla uložila par milijuna kuna može nakon sedam mjeseci poslovati s dobitkom? Ima li taj isti referent koji je odbio taj zahtjev neko rješenje za toliku zaradu? Ako ima, onda ga ministar Linić treba odmah zaposliti da izvuče 'Lijepu našu' iz krize", kaže nam ogorčeni čitatelj.

HZZ: Poslodavci u teškoćama ne mogu dobiti potpore

Objašnjenje smo pokušali zatražiti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. U odgovoru na naš upit, s burze su poručili da su potpore regulirane hrvatskim i europskim zakonodavstvom, te je propisano da se mogu dodijeliti poslovnim subjektima koji imaju pozitivno poslovanje, a što isključuje poslodavce koji imaju nepodmirene financijske obveze na ime javnih davanja  (poput doprinosa, poreza i prireza).

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poslali su nam općeniti odgovor o načinim dodjele potpore, s obzirom da, kako kažu, nisu mogli utvrditi na kojeg se konkretno poslodavca naša pitanja odnose.

"Svaki mjesec se prati da je uplaćena plaća radniku za kojeg je dodijeljena potpora za zapošljavanje i svako kršenje ugovorne obaveze od poslodavca ima za posljedicu vraćanje potpora za zapošljavanje, stoga je izuzetno bitno da poslodavac ima pozitivno poslovanje kako bismo izbjegli moguće negativne posljedice.

U pojedinim slučajevima ukoliko je iz priložene dokumentacije vidljivo da poslodavac ima iskazane gubitke u poslovanju traži se dodatno obrazloženje da bi se vidjelo da li je to trajni višegodišnji gubitak zbog negativnog poslovanja ili iznosi vezani uz ulaganje jer potpore za zapošljavanje ne mogu se dodijeliti poslodavcima u teškoćama.

Naglašavamo da Zavod kao korisnik sredstava iz državnog proračuna mora voditi računa da sredstva plasira odgovorno i transparentno te isto tako i da svaki zahtjev za dodjelu potpore ocijeni sukladno propisanim kriterijima ne uvjetujući štetu ili korist podnositelju zahtjeva ili Zavodu", poručuju iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Kao što ukazuje naš čitatelj, sasvim je logično da netom pokrenuta firma praktički i ne može poslovati s dobitkom, posebno s obzirom da je u ovom specifičnom slučaju orijentirana na turizam, a turistička je sezona tek pred nama. No, za djelatnike HZZ-a je ta početna bilanca evidentno bila dovoljan razlog za uskraćivanje potpora za zapošljavanje mladih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.