Pentagon najavio osnivanje nove obavještajne službe za "špijuniranje" Kine i Irana

IZ PENTAGONA su stigle najave o reorganizaciji svojih špijunskih operacija u svijetu i osnivanju nove obavještajne agencije koja će se baviti metama visokog prioriteta, poput Irana i Kine, javlja Washington Post.

Plan o širenju špijunskih mreža prošlog je tjedna odobrio i američki ministar obrane Leon Panetta. Prema predloženom planu, stotine agenata Pentagona ostvarit će bolju suradnju s agentima CIA-e, dok će vojne i obavještajne službe također povećati svoj obujam rada jer postojeće špijunske aktivnosti više nisu dovoljno učinkovite.

Na listi prioritetnih ciljeva našli su se snažna kineska vojska, Iran, Al Qaida te nuklearni program Sjeverne Koreje, koji već mjesecima Amerikancima zadaje ozbiljne glavobolje. Ovaj potez predstavlja svojevrsni presedan, budući da su proteklih nekoliko desetljeća sve špijunske operacije Pentagona bile usmjerene prvenstveno na područja Iraka i Afganistana.

Tajna obrambena služba, kako su u Pentagonu nazvali novu obavještajnu agenciju, neće preuzeti djelokrug CIA-e, već će samo pojačati suradnju s njezinim agentima. Ipak, vjeruje se da će doći do preklapanja u ovlastima dviju agencija, budući da će i nova Tajna služba prikupljati informacije o teroristima i nuklearnim potencijalima, kao što to radi i CIA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.