"Piloti su u potpunosti izgubili kontrolu": Napokon otkriveni uzroci tragedije Air Franceovog leta 447

TEHNIČKI kvar i ljudska pogreška doveli su do tragedije Air Franceova leta 447, u kojoj je živote izgubilo 228 putnika i članova posade, stoji u konačnom izvješću Francuske zrakoplovne uprave. Prema izvještaju, pilot i ostatak osoblja Airbusa 330 nisu na vrijeme reagirali nakon uočavanja tehničkih problema, što je u konačnici dovelo do rušenja zrakoplova u Atlantski ocean.

Podsjetimo, Airbus 330 letio je iz Rio de Janeira prema Parizu, kada mu se iznad Atlantskog oceana u srpnju 2009. godine izgubio trag na radaru. Svih 228 putnika i članova posade poginuli su u tragediji, a potraga za crnom kutijom trajala je gotovo pune dvije godine.

Prema izvještaju o uzrocima nesreće, piloti nisu reagirali na način propisan pravilnikom nakon što su uočili kvar na senzorima za mjerenje brzine i nakon što su zrakoplov pogodile turbulencije dva sata nakon polijetanja iz Rio de Janeira. Glavni istražitelj Alain Bouillard izjavio je kako dvojica pilota uopće nisu shvatila da je nastao problem te da su "u potpunosti izgubili kontrolu".

Kapetan je u vrijeme izbijanja problema odmarao u kabini, a kopiloti su bili zaduženi za upravljanje zrakoplovom. Nakon što su se pojavili problemi, kapetan se vratio u glavnu kabinu, ali nije uspio spriječiti "katastrofalni razvoj događaja".

Istražitelji su za katastrofalnu nesreću okrivili kako Airbus, tako i Air France, koji su trenutno pod istragom u Francuskoj zbog ubojstva bez predumišljaja. Izvještaj o istrazi protiv dviju kompanija bit će prezentiran sljedeći tjedan, javlja AFP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.