Pismo čitateljice: "Neljudski uvjeti rada u City Ex-u: Žene se radi hladnoće umotavaju u celofan i ograđuju kutijama"

Ilustracija: Shutterstock

JEDNA nam se čitateljica (podaci poznati redakciji) odlučila požaliti na, kako navodi, "neljudske uvjete rada" u City Expressu. Čitateljica tvrdi kako se radnice zbog hladnoće umotavaju u celofan i ograđuju kartonskim kutijama, kako su im poslodavci zabranili vlastite grijalice, kako dižu preteške kutije... i kako sve to ima za posljedicu velik broj radnica na bolovanju. Pismo čitateljice vam prenosimo u cijelosti:

Neljudski uvjeti rada u City Ex-u

"Sve više tužnih priča izlazi na površinu jer napaćeni hrvatski narod više nema snage šutjeti. Do sada su svi bili primorani pognuti glavu kako bi sačuvali svoja radna mjesta i radili za crkavicu jer su svjesni da će teško naći bolji posao. No, je li to samo zabluda?

Onaj tko želi raditi naći će posao. Tko ne bi zaposlio radnice koje rade 10 do 12 sati, a plaćene su za 8. I to noćne i podnevne smjene. One rade u neljudskim uvjetima. To su sve majke, žene kćeri. A najveći razlog zašto je vrijeme da se o ovome progovori je taj da tamo rade i buduće majke. Mlade žene koje će jednoga dana željeti osnovati svoju porodicu, a radi uvjeta u kojima su primorani raditi izgledi da se njihovo majčinstvo obistini su jako mali.

Žene se radi hladnoće umotavaju u celofan i ograđuju kartonskim kutijama

Radnice rade u velikim halama koje nemaju grijanje ili imaju tek jednu grijalicu na nekoliko tisuća kvadrata. Neke radnice odlučile su donijeti vlastitu grijalicu, no bile su odmah upozorene da je to neprihvatljivo.

Kako jakne i višeslojna odjeća nisu sprječavale da im propuh u hali hladi tijela radnice su bile primorane ograditi se kartonskim kutijama i omotati celofanom kao bi zadržale toplinu.

A onda tako umotane trebale su jednakom brzinom izvršavati svoje radne zadatke.

Dižu teške kutije

Osim što iscrpljene radnice rade za minimalac u takvim uvjetima po 10 i više sati za koje naravno nisu plaćene, one su dužne nakon smjene teške kutije spuštati i dizati. Naglašavamo da to čine žene, kako mlade tako i stare. Muče se sa teškim kutijama koje bi zadavale probleme i muškarcima. Takve slomljene, kada se vrate svojim domovima, nisu u stanju provesti kvalitetno sa obitelji tih nekoliko sati što im od dana ostane već jer ih provode u liječenju i bolovima.

Preko 70 posto radnica na bolovanju

Kako sve to nisu tek puste priče nezadovoljnih radnica jasno pokazuje činjenica da je u zadnjih mjesec dana više od 70 posto radnica bilo primorano otići na bolovanje radi tegoba nastalih od rada u neljudskim uvjetima.

Sada njihova mjesta mora pokrivati onaj ostatak slomljenih žena koje sada imaju još više posla.

Ovakva situacija postavlja pitanje ne bi li bilo isplativije upaliti grijanje i zaposliti jednog muškog radnika koji će viličarom spuštati te kutije nego imati ovakvu situaciju u firmi. Te žene koje rade 10 sati imale bi bolju produktivnost kada bi radile 8 pa bile odmorne i željne rada. Ovako ogorčene i umorne sigurno rade više grešaka radi kojih ih se kazni te im se još sa te "crkavice" od plače skida nekoliko stotina kuna.

Možda uskoro nadležni dođu na ideju da im počnu naplaćivati to što imaju čast raditi za njih.

Iako se one ne žale, već šute i rade, njihovi članovi obitelji i prijatelji zabrinuti su za njihovo zdravlje. Ostali ljudi do kojih dođu njihove žaloste životne priče zgroženi su i pribojavaju se da će, ako se na ovakve stvari ne reagira, jednoga dana i njihova djeca možda biti primorana raditi na takvim mjestima.

Nitko ne traži ni da im se plate svi ti prekovremeni sati rada, ali se apelira da se tim ženama daju osnovni uvjeti za rad kad već moraju raditi u hladnjači i nema se sredstava za plaćanje grijanja onda da im se barem osigura odjeća koja će ih zaštitit od te opasne hladnoće.

Te mlade žene željeti će osnovati vlastite obitelji, ali hoće li njihovo napaćeno tijelo biti u stanju začeti, a potom i donijeti na svijet novorođenče?

Plaši nas odgovor na ovo pitanje, a opet one starije radnice sa kakvim će posljedicama dočekati penziju i to onu prijevremenu? Jer već u srednjim godinama imaju povrede kralješnica, koljena i ostalih zglobova..."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.