Pljuska Uskoku za Pet zvjezdica: Ivo Žeravica, Antun i Antoan Kralj oslobođeni

Ilustracija: Arhiva

SUDSKO vijeće suca Damira Romca oslobodilo je danas Ivu Žeravicu, pomoćnika predstojnika Ureda državne uprave u Dubrovniku te vlasnika građevinske tvrtke Konel Antuna Kralja i njegovog sina Antoana. Riječ je o poznatom slučaju Pet zvjezdica. Žeravicu i Kralja prijavio je poduzetnik Goran Štrok, tvrdio je da su mu tražili novac za uporabne dozvole za hotel Bellevue.

Indicije, ne i dokazi

Sudac Romac obrazložio je kako nije bilo nikakvih dokaza koji bi potkrijepili navode Uskokove optužnice. Postojale su indicije, kazao je Romac, ali ne toliko čvrste da bi se zatvorio krug indicija.

Optužba se temeljila isključivo na iskazu Gorana Štroka, koji je sudu upitan. Svi svjedoci iz Jadranskih luksuznih hotela rekli su što im je rekao Štrok, neposrednih saznanja o predmetu postupka nemaju, kazao je Romac.

Među ostalima saslušani su i bivši američki veleposlanik William Montgomery, član Uprave JLH-a, te Marko Duško Popov, sin britanskog agenta Duška Popova, koji je poslužio kao inspiracija Ianu Flemingu za lik najpoznatijeg tajnog agenta Jamesa Bonda. Popov je navodno također bio ucjenjivan za dozvole, no to je na suđenju negirao.

"Nema dokaza da je Žeravica tražio novac"

Sudu je i nelogično da se tražila velika uplata novca na račun jer bi to bilo teško pravdati.

"Ne postoji nijedan dokaz da je Žeravica tražio novac. Pregledali smo snimke na kojima se vidi da je Žeravica povučen, a da Štrok ima dominantnu ulogu. Žeravica sjedi i sluša, ne izgleda kao netko tko traži mito. Utvrđeno je da je Štrok slao Žeravici novac, ali on to nije htio primiti", kazao je sudac Romac, koji drži da je nelogično da bi Žeravica tražio novac u situaciji kada je već upozoren da mu se prisluškuju telefoni. 

Sudu je nejasno i kako je Žeravica mogao biti presudan za izdavanje dozvole za hotel kada je postojalo povjerenstvo sastavljeno od većeg broja osoba te drugostupanjsko tijelo.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.