Pod istragom bivši HDZ-ov gradonačelnik Siska: Sumnjiče ga za štetu od 97 milijuna kuna

Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Sisku sumnjiči bivšeg gradonačelnika tog grada, HDZ-ovog Dinka Pintarića, da je gradsku blagajnu oštetio za čak 96,829.756,63 kuna. U rješenju o provođenju istrage stoji da se Pintarića sumnjiči zbog afere oko nikada do kraja izgrađene sportske dvorane.

U priopćenju DORH-a, u kojem se ne navodi Pintarićevo ime, stoji da se 55-godišnjak sumnjiči da je kao službena osoba Grada Siska 15. veljače 2008. sklopio ugovor sa zagrebačkom firmom o osnivanju i zakupu na pravu građenja za projektno financiranje sportske dvorane nove škole u Sisku. Ugovor je sklopljen sa zagrebačkom firmom Epsilon građenje.

U poslu s Hypo bankom

Radi se o firmi čiji je osnivač tvrtka Alpe-Adria poslovodstvo, a koju je pak osnovala hrvatska podružnica Hypo Leasinga, odnosno radi se o dijelu konzorcija austrijske Hypo banke. Oni su bili jedna od samo dvije tvrtke koje su se javile na javni natječaj kojeg je pod Pintarićevim vodstvom raspisao Grad Sisak. Zanimljiva je činjenica da je i druga tvrtka koja je poslala ponudu također bila u vlasništvu Hypo banke. A nije naodmet spomenuti ni činjenicu da javni natječaj nije mogao biti ni legalan ako se na njega ne jave najmanje dva ponuđača.

Inače, važnu ulogu u ovom projektu odigrao je Drago Vidaković, tadašnji šef Hypo Leasinga u Hrvatskoj. Vidaković je i sam iz Siska, a šira javnost upoznala ga je kao svjedoka u procesu protiv Ive Sanadera, na kojem je tvrdio da je Sanadera u Austriji vidio kako prima omotnicu s novcem kojeg je, prema nedavno poništenoj presudi, od Hypo banke dobio kao mito. I protiv Vidakovića je Uskok 2011. godine pokrenuo istragu zbog gospodarskog kriminala.

Htio graditi na terenu punom otpada


U ugovoru je, kako tvrdi DORH, stajalo da će Epsilon građenje u roku od 18 mjeseci izgraditi sportsku dvoranu za cijenu od 129,189.369,60 kuna bez PDV-a. Dvoranu bi zatim Grad Sisak dobio u zakup na 15 godina, što bi mjesečno koštalo 717.719,00 kuna bez PDV-a. Po isteku zakupa Sisak bi dobio mogućnost dvorane na otkup po cijenu od 40 posto vrijednosti dvorane. U konačnici bi Sisak novu dvoranu platio 161,413.875,90 kuna bez PDV-a.

No, DORH sumnja kako je Pintarić od samog početka znao da dvorana neće moći biti izgrađena za ugovoreni iznos, zato što nisu bili obavljeni nužni pripremni radovi. Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku sumnjiči Pintarića da je ugovor potpisao iako je znao da je izgradnja dvorane predviđena na lokaciji na kojoj je ranije bilo gradsko odlagalište otpada. To drastično poskupljuje cijenu radova, s obzirom da se otpad prije početka gradnje morao raščistiti.

Dvorana nikad završena, šteta 97 milijuna kuna

"Nakon što je izvođač radova, trgovačko društvo iz Zagreba, započeo s radovima čišćenja terena na parceli i izvijestio da se na njoj nalaze velike količine komunalnog otpada; a da projektnom dokumentacijom niti sklopljenim ugovorom nisu predviđeni pripremni radovi odvoza otpada i poboljšanja temeljnog tla; osnovano se sumnja da je okrivljenik, znajući da će ti pripremni radovi značajno poskupjeti projekt izgradnje sportske dvorane (za to u proračunu grada Siska nisu osigurana sredstva) i da je u obvezi raspisati javni natječaj za to, najprije 12. kolovoza 2008. investitoru (društvo iz Zagreba) putem punomoćnika dao suglasnost da odveze otpad sa parcele na kojoj je planirano građenje kao zamjenske umjesto ugovorenih radova na izgradnji dvorane", stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Sisku.

Zagrebački investitor zatim je, prema tvrdnjama DORH-a, obavio pripremne radove raščišćavanja terena, koje im Grad Sisak nije platio, niti ih je imao odakle platiti. Radovi na dvorani su obustavljeni, te je ista ostala nedovršena, a firma Epsilon građenje razvrgnula je sklopljeni ugovor.

Htio trošiti još novca

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik sklapanjem ugovora za koji je unaprijed znao da neće moći biti izvršen za ugovoreni iznos novca te davanjem suglasnosti za izvođenje zamjenskih umjesto ugovorenih radova, za koje je znao da grad nema osigurana sredstva, za grad preuzeo obvezu da plati trošak izvođenja zamjenskih radova za koje u proračunu grada nije bilo sredstava. Započeta izgradnja dvorane nije dovršena te je okrivljenik na opisani način oštetio grad za 96,829.756,63 kuna", priopćilo je Županijsko državno odvjetništvo u Sisku.

Da je bilo po njegovom, Pintarić se tada ne bi zaustavio samo na spomenutoj cifri. Namjera bivšeg gradonačelnika Siska bila je, naime, potpisati s istom firmom novi ugovor, za drugu fazu radova, u vrijednosti od 225 milijuna kuna. Ukupna cijena nikad izgrađene dvorane u tom bi se slučaju popela na više od 471 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.