Policija ispituje žrtve ratnog zločina u Kulinama iz 1992. godine, sve ih zanima pa i tko gura slučaj?!

Foto: Index

ŠIBENSKA policija provodi kriminalističku obradu ratnog zločina nad civilima u šibenskom zatvoru Kuline iz 1992. godine! Grupa oštećenika iz mjesta Uble u kaštelanskoj zagori jučer je ispitana u PP Kaštela o tim okolnostima. 

Riječ je o nekadašnjim osumnjičenicima za oružanu pobunu protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske. Većina pohvatanih osumnjičenika, koje je Mladen Bajić, tada zamjenik vojnog tužitelja, sumnjičio za formiranje SAO Kaštela s ciljem pripajanja SAO Krajini, završila je u Lori te su temeljem pravomoćne presude protiv vojnih policajaca u većem dijelu uspjeli ostvariti naknadu za pretrpljene strahote.

Kako se hapsilo 92: Pola Ubla završilo u Lori, pola u Kulinama

Kako smo već pisali, riječ je o pravno vrlo zanimljivom slučaju jer su nekadašnji osumnjičenici postali oštećenici, a službene osobe, tj. vojni policajci - okrivljenici. Jedini koji je zadržao istu procesnu ulogu bio je Mladen Bajić.

Manji dio mještana Ubla koji su završili u šibenskim Kulinama do dana današnjeg nisu od države dobili ni lipe naknade, i to zbog toga jer nikada nije ni pokrenut kazneni postupak, niti su počinitelji pronađeni i procesuirani, kao u slučaju splitske Lore. Prošli su, inače, više-manje isti tretman, od prženja strujom do brutalnog premlaćivanja i ponižavanja.

Bajićeva obrana južnog fronta iz državnog proračuna odnijela tri milijuna kuna

Kao što smo već vidjeli, borba na južnom frontu Mladena Bajića dosad je iz državnog proračuna odnijela oko tri milijuna kuna. Dva milijuna je isplaćeno obiteljima ubijenih Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, dok se u zadnje vrijeme ostvarilo više nagodbi s ostalim oštećenicima iz Lore kojima se plaća po 140 tisuća kuna.

Odljevu iz državnog proračuna sada će, kako stvari stoje, trebati pribrojiti i odštete za zatočenike Kulina, koji će također imati pravo na naknadu štete kada i ako pravna država riješi ovaj slučaj star nevjerojatnu 21 godinu. 

Pravi je misterij kako se dosad nije ništa poduzelo. Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić svakako je morao biti upoznat sa sudbinom mještana Ubla pošto je pola sela pritvorio zbog sumnju u oružanu pobunu. 

Policija i Državno odvjetništvo ne mogu kazati što rade?!

Vrlo je misteriozna i šutnja Državnog odvjetništva u Šibeniku. Pitajte policiju, poručio nam je glasnogovornik Emilio Kalabrić. Pitajte Državno odvjetništvo, kazala nam je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibenske. Zamolili smo da se dogovore između sebe tko će nešto reći. Nažalost, nisu se uspjeli dogovoriti. Glasnogovornik Kalabrić nije imao čak ni toliko obzira da nam odgovori na ponovljeni upit poslan nakon odgovora šibenske policije.

"Mi radimo po Zakonu", kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibenske. Lijepog li zakona, pomislismo, kada policija 21 godinu nakon događaja prikuplja informacije i obavijesti. Teško se ne upitati, što su radili dosad?

Inspektor: Vi se lažno predstavljate!

Pokazalo se, međutim, da šutnja nadležnih tijela o istrazi koju šibenska policija provodi u PP Kaštela nije bezrazložna. Naime, dvojica oštećenika otkrila su nam i kako se policija zanima tko gura slučaj?! Kakva li su to pitanja? Kao da nije dovoljno da je predmet istrage stariji od dva desetljeća, tijela progona zanima sada i zašto uopće moraju odraditi taj posao?! Krasno.

U želji da doznamo od kakvog je značaja za rezultate istrage tko gura slučaj, nazvali smo inspektora koji je ispitivao oštećenike Kulina. Nažalost, ne da nismo uspjeli doznati odgovor na to pitanje, nego nas je inspektor još optužio za lažno predstavljanje. Kada smo ga upitali je li svjestan što govori, prekinuo je vezu. Ponovno se nije htio javiti.

Htjeli smo čuti što Marica Kosor kaže na ovo. Inspektor očito ima neka saznanja čim tako olako optužuje za lažno predstavljanje. Ako ima nekih primjedbi, neka se prijavi pa će se provjeriti zakonitost postupanja, ogradila se Kosor.

Što će ravnatelj policije reći na pitanje tko gura slučaj?

Prava je sreća što sutra u Kaštela stiže ravnatelj policije Vlado Dominić pa će to biti odlična prilika da se postavi pitanje o ovakvoj kriminalističkoj obradi i blaćenju novinara koji samo traže odgovor na vrlo jednostavno pitanje. Zašto policiju zanima tko gura slučaj ratnog zločina počinjenog u Kulinama 1992. godine? Zar ih ne bi trebalo zanimati da pronađu počinitelje i podnesu kaznenu prijavu? Zar to ne bi trebao biti posao kriminalističke policije? Je li njihov posao da novinare optužuju za lažno predstavljaju? 

Ne zna se ni što je dosad radilo ni tužilaštvo koje je valjda trebalo imati nekakva saznanja o događajima u Kulinama 1992. godine. Što je toliko otežalo prikupljanje dokaza?

Bit će svakako zanimljivo vidjeti napredak u slučaju koji vodi šibensko tužilaštvo. U PP Kaštela će se nastaviti sa ispitivanjem svjedoka oštećenika...

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.