Policija pokrenula istragu: Crni pas rastrgao mačku Taju, maskotu Peristila

Foto: Ana Peraica

SPLITSKA policija traži vlasnika crnog psa koji je sinoć u ulici iz kavane Luxor rastrgao mačku Taju, maskotu Peristila.

Pas je mačku izgrizao na smrt, umrla je u mukama, rasporenog trbuha. Taja se uvukla u srca mnogih, svi su se danas rastužili kada su čuli da njihove ljubimice nema više. Prije godinu dana Taja se spasila iz ralja psa, ali ovaj napad nije imala šanse preživjeti.

Vlasnica Taje: Vlasnik psa nije reagirao

Vlasnica Anka Markić kaže da su joj rekli da vlasnik uopće nije reagirao, već je pustio da Taju izgrize.

"Konobarica restorana pokušala je psa skinuti s Taje, a vlasnik nije ništa poduzeo. U pitanju je, kako su mi rekli, staford ili pit bull. Vlasnik se nije javio, niti izvinio, a ja sam pozvala policiju. Strašno je to. I nije da se prvi put dogodilo. Što da je bilo neko dijete?", pita se Anka Markić.

"Taja je napravila više za turizam od ijednog čovjeka"

Turisti su bili oduševljeni Tajom, kojoj je Peristil bio dnevni boravak. Snimili su je mnogi za svoje privatne kolekcije, a Taja je bila i u par reklama, reportaža i dokumentaraca koje su stranci snimili oduševljeni ljepotama Dioklecijanovog grada.

"Otišla je moja mala dobra naučnica Taja, koja je dočekivala moga tatu i mene svako jutro za posao, punih 15 godina. Strpljivo je pratila sve mušterije, čuvala radnju cijele noći te pozirala turistima. Za turizam u ovom gradu napravila je daleko više od ijednog čovjeka, pozirajući kao prava pristojna getanska mačka i za to nije uzela ni lipe", tim se riječima oprostila Ana Peraica od Taje koja je svakodnevno svraćala u njezin fotografski atelje na Peristilu.

"Nadamo se da ovo neće biti slučaj u nizu, a Taja samo jedna obična ulična mačka"

Tanja Vukičević iz Udruge Deseti život smatra da policija mora reagirati, pronaći počinitelja, prijaviti ga, a na sudu je potom da ga sankcioniraju.

"Svi mi volonteri i ljubitelji životinja toplo se nadamo da ovaj čin neće proći nekažnjeno. Nadamo se da ovo neće biti još jedan slučaj u nizu, u kojem je zakon mrtvo slovo na papiru, a Taja samo jedna obična ulična mačka. Vrijeme da se zakon provodi, vrijeme je da djecu naučimo da vole ili bar uvažavaju sva živa bića i da nanošenje boli slabijem od sebe, nije junaštvo, već kukavičluk. Ako predstavnike zakona nije briga za mačku, neka se zamisle hoće li taj hladan monstrum, slobodno šetajući ulicama Splita, drugi put ozlijediti neko dijete", komentirala je Vukičević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.