Policija se ne može odlučiti što je bilo nezakonito: Curenje podataka ili istraga o curenju podataka?

Foto: Cropix

JAVNOST se opet zabavlja izlistima. Jučerašnji dan protekao je u znaku velike galame o "listingu" glavnog državnog odvjetnika kojeg je lani policija povezala s nekoliko novinara koji objavljuju uskočke tajne. Učinila je to po nalogu samog tužilaštva u studenom 2011., na kraju mandata bivše vlade, za neku buduću upravu MUP-a. Podaci iz policijskih provjera kojima je obuhvaćeno nekoliko novinara ostali su tajna do danas. Štoviše, bivša uprava policije o njima je šutjela sve do nedavno, a novinari do jučer nisu ni znali za policijske provjere, pa se teško mogu proglasiti žrtvama sistema i policijske represije.

Bajićevi izlisti

Sve do rujna ove godine kada je Indeks prvi objavio sadržaj policijskog izvješća o curenju uskočkih iskaza u medije, ono je za javnost bilo tajna. Izvijestili smo kako je policija postupila po zahtjevu Željke Pokupec županijske državne odvjetnice u Zagrebu, u veljači 2012., a povodom pritužbe Sanaderove odvjetnice Jasne Novak. Predstavka odvjetnice Novak odnosila se na curenje tajnih iskaza iz afere FIMI Media tijekom jeseni 2010. g., kada oni nisu bili dostupni Sanaderovoj obrani, nego ih je imao USKOK. U tom je razdoblju u nekoliko novinskih izdanja u cijelosti objavljeno 20 tajnih uskočkih svjedočenja. Napomenuli smo da je Željka Pokupec od policije zatražila provođenje kriminalističkog istraživanja protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela iz članka 351.stavka 1. i 2. kaznenog zakona, tj. odavanja službene tajne.

Policijska istraga o curenju podataka obuhvatila je provjere nekoliko tiskanih medija, i nekolicinu novinara koji su objavljivali informacije klasificirane kao službene tajne.

Analitički odjel kriminalističke policije u posebnom je izvješću iz studenog 2011. identificirao kontakte jednog dijela tih novinara s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Radilo se o više stotina razgovora i poruka u razdoblju od nekoliko mjeseci, a tajming tih kontakata podudarao se s objavljivanjem tajnih iskaza u par vodećih hrvatskih dnevnika, od kojih je jedan prednjačio u curenju.

Na upit novinara Indexa posjeduje li policija podatke o velikom broju kontakata glavnog državnog odvjetnika s novinarima koji su objavljivali uskočke tajne, iz MUP-a nam je odgovoreno sljedeće: "Policijski službenici Ravnateljstva policije tijekom kriminalističkog istraživanja nisu utvrdili da je Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić na bilo koji način sudjelovao u "curenju" tajnih podataka u medije."

Uvid u policijsko izvješće zatražio i HNS-ov potpredsjednik Sabora

U listopadu ove godine Milorad Batinić, HNS-ov potpredsjednik Sabora i član Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražio je od MUP-a i ravnateljstva policije uvid u spomenuto izvješće, povodom predstavke Sanaderove obrane upućene saborskom odboru. Odgovoreno mu je da takvog izvješća nema, te su mu pokazani drugi materijali… Nakon ponovnog "otkrića" afere u Novom Listu očito je da takvo izvješće postoji, ali skandal više nije nezakonito curenje podataka u medije, koje se s vremena na vrijeme problematizira i u Saboru, nego nadzor nad novinarima i glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. Da podsjetimo, aktualni policijski vrh u više je navrata demantirao da postoji izvješće u kojem se spominju kontakti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića s novinarima. Ravnateljstvo policije to je potvrdilo i tijekom jučerašnjeg dana, baš kao i ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić čija je prva izjava bila da "ne raspolaže takvim podacima". No, u kasnopopodnevnim satima ministar medijima najavljuje internu  istragu o mogućoj zlouporabi policijskih ovlasti.

Čemu istraga ako famozno izvješće o curenju podataka ne postoji i nikad nije postojalo? Jesu li "Karamarkovi policajci" nadzirali novinare samo radi nadziranja i potom šutjeli o tome punih godinu dana, sve dok o tome nisu progovorili sami novinari? Ili se još jednom "aferom izlisti" pokušava prikriti uloga glavnog državnog odvjetnika u medijskoj kampanji odavanja službenih tajni koja se eufemistički naziva "curenjem podataka u medije", premda, zapravo, nema podatka koji tijekom nje nije iscurio?

Javna je tajna da je državni odvjetnik time kupio naklonost Kukuriku koalicije koja od dolaska na vlast za njegov rad ima samo riječi hvale.

U Srbiji u zatvoru najveći tajkun, a u Hrvatskoj policajci i liječnici

A što su to Bajić i nova uprava policije uspjeli istražiti do danas?

U Srbiji je šest mjeseci nakon formiranja nove vlade uhićen Miroslav Mišković jedini Srbin s Forbesove liste najbogatijih, dok je njegov partner Ivica Todorić sankcioniran zbog monopola, koji je u Srbiji kažnjiv.

Godinu dana nakon izbora, naša policija progoni uglavnom svoje kolege i liječnike, pogotovo liječnike. U najvećoj antimafijaškoj akciji nije pao niti jedan mafijaš, a iz pritvora je prošli tjedan na slobodu pušten i Vlado Rajić, kojeg zovu "kum od kuma"…

Novine su, svejedno, pune priča o borbi protiv kriminala i korupcije, kao u najboljim danima vlade Jadranke Kosor, kada se to sve, doista, i događalo! Ali, to je danas teško priznati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.