Policija upala u hram Sikha: Sedam mrtvih u masovnoj pucnjavi

NAJMANJE jedan napadač napao je vjernike ispred hrama Sikha u  predgrađu Millwaukeeja Oak Creeku. Potvrđeno je kako je u masovnoj pucnjavi ubijeno najmanje 7 ljudi  među kojima je i napadač  te da ima više ranjenih.

U hramu se za vrijeme talačke krize nalazilo 50-tak vjernika koji su bili zatvoreni u podrumu. Među njima je bilo i djece.

Policajac ubio napadača

Policija je nakon upada u hram potvrdila kako su unutar zgrade pronađena četiri mrtva tijela a tri izvan. Još uvijek pretražuju unutrašnjost u potrazi za navodnim drugim napadačem. Naime, u ranijim izvještajima tvrdilo se kako je napad na vjernike Sikha izvršilo nekoliko napadača.  

"Policajac je ranjen nakon što je uzvratio paljbu prema napadaču", rekao je Bradley Wentland šef policije iz obližnjeg Greenfielda koji je izašao pred novinare dodajući kako "imaju situaciju pod kontrolom". Policija nije objavila identitet ubojice kao ni motiv napada.

Policija odbacuje tvrdnje kako je bilo više napadača, no prostor hrama se i daje pretražuje. Također kažu da su priče o "talačkoj krizi u samom hramu" pretjerane te su rezultat "zbunjenosti svjedoka tragedije".

Milwaukee Journal Sentinel objavio je kako je napadač bijelac u tridesetima koji je prvo zapucao na svećenika ispred hrama.

Traže druge napadače unutar hrama

Prema riječima svjedoka najmanje dvojica napadača nakon pucnjave zatvorili su ljude unutar hrama. Navodno je bilo više stotina talaca među kojima  je i 12-oro djece. Ta informacija nije potvrđena od policije.

Prema snimkama lokalne postaje WTMJ vidljivo je kako se na parkingu ispred hrama nalaze nepomična tijela

Prvotna informacija glasila je kako navodno unutar hrama ima nekoliko napadača koji su dobro organizirani, no policija nije potvrdila tu informaciju.

Izjave svjedoka: Bilo je više svjedoka

Ranije je potvrđena informacija kako se nekoliko ranjenih nalazi unutar hrama među taocima.  Prema službenom izvješću policije kriza je počela nakon što policajci nakon dojave građana došli ispred hrama Sikha, no čim su se približili na njih je otvorena paljba.

U pucnjavi je ranjen jedan policajac, koji je uspio uzvratiti paljbu te ubiti jednog napadača. Policajac je prebačen u bolnicu i nalazi se izvan životne opasnosti.

"Napad je izvršilo nekoliko osoba", potvrdio je u izjavi za CNN predsjednik Vjerskog društva Sikha Wisconsina Gurcharan Grewal dodajući kako unutar hrama ima ranjenih. The Milwaukee Sentinel  objavio je pozivajući se na svjedoke da su unutar hrama s taocima najmanje dva napadača. 

Prekid prijenosa da se ne bio vidio položaj policajaca

Nekoliko lokalnih TV postaja prenosilo je u živo talačku krizu, no policija je zabranila emitiranje jer se boje da bi se tako  otkrio položaj policajaca koji pokušavaju spasiti taoce.

Sikhizam je monoteistička religija koju je u 15. stoljeću (1469. godine) zasnovao guru Nanak. Sikhi se mole u hramu koji se zove gurdvara. Simbol khanda podsjeća Sikhe na Boga i njegovu moć. Sikhizam nije orijentiran na pridržavanje religijskih dogmi, umjesto toga, ciljem smatra korištenje religijske mudrosti u svakodnevnom životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.