Poljoprivrednici željni informacija o proizvodnji konoplje koja donosi prihod od 35.000 kuna po hektaru

Foto: Aleks (Wikipedija)

SLAVONSKI poljoprivrednici ne skrivaju interes za proizvodnju konoplje nakon što je Ministarstvo zdravlja dalo zeleno svjetlo za izmjenu Zakona o suzbijanju zloporabe droga, kojim će se ponovno omogućiti njen uzgoj u industrijske svrhe.

Među prvima koji su reagirali je danski poduzetnik koji u Požeškoj kotlini namjerava graditi prvu tvornicu za preradu konoplje u ovom dijelu Europe, a potom i tvornicu strojeva i opreme za njeno skidanje i preradu, piše Glas Slavonije.

O interesu za novu-staru poljoprivrednu granu svjedoče i podaci Ministarstva poljoprivrede, prema kojima su u 2013. godini zaprimljeni zahtjevi za uzgoj na 170 ha, a samo do svibnja tekuće godine za više od 600 ha.

"Sve više razmišljam o prelasku bar dijela proizvodnje na takve kulture. No čujem od drugih da konoplja lomi kombajne, o čemu ću se dodatno raspitati kod struke. S konopljom bih startao s manjim površinama," rekao je za Glas Slavonije Šandor Sabo iz Karanca.

Prihod od konoplje oko 35.000 kn/ha

"Reakcije na zakonske izmjene jako su pozitivne, svi smo očekivali da napokon dođe nešto unosno, a konoplja to jest. Jer, već na proizvodnji njenog sjemena je pozitiva, a sa stabljikom prihod je veći i pet do šest puta. Prema izračunima, prihod od konoplje bit će oko 35.000 kn/ha! Predstavnici danske tvrtke prezentirali su nam svoju investiciju s konopljom i sve vrlo ohrabruje. Interes za konoplju je apsolutan, jer su sve dosadašnje kulture podcijenjene. I sam sam ostavio čestice za sijanje konoplje. Istina, ona lomi kombajne, no Danci kažu da stoje na raspolaganju svojim strojevima," komentirao je Zvonko Pipić iz Jugova Polja s kojim optimizam ne dijeli ratar Mario Milušić iz Piškorevaca.

"Nisam zainteresiran za konoplju, ni govora! Nemam iskustva u tome, ostajem vjeran tradicionalnim kulturama," kaže Milušić.

Hrvatska je 1960-ih godina bila mali div u uzgoju konoplje, a njezina proizvodnja i prerada ugašeni su u devedesetim godinama prošlog stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.