Porošenko u Minsku pokušava okupiti kontaktnu skupinu radi okončanja krize na istoku Ukrajine

Foto: Hina

UKRAJINSKI predsjednik Petro Porošenko je izjavio u srijedu da se nada da će se sljedeće nedjelje u Minsku okupiti kontaktna skupina radi okončanja krize na istoku Ukrajine.

"Dogovorili smo video-konferenciju kontaktne skupine za četvrtak i petak i nadam se da će se ta skupina sastati u nedjelju u Minsku", rekao je Porošenko tijekom posjeta Poljskoj, nakon razgovora s poljskim kolegom Bronislawom Komorowskim.

On je govorio o telefonskom razgovoru koji je dan ranije vodio s Francoisom Hollandeom, Angelom Merkel i Vladimirom Putinom.

Taj susret u nedjelju između predstavnika Ukrajine, Rusije, proruskih separatista i OESS-a trebao bi dovesti do primjene "protokola iz Minska" zaključenog 5. rujna, nastavio je Porošenko, a to su oslobađanje talaca, među kojima i pilotkinje ukrajinskog helikoptera Nadie Savčenko, jačanja primirja, povlačenja protivničkih snaga s linije fronte, ponovnog uvođenja ukrajinske televizije na teritorije koje drže pobunjenici i održavanja lokalnih izbora sukladno ukrajinskom zakonu.

Komorowski: Poljska je premna pomoći Ukrajini

Ranije je ukrajinski predsjednik ocijenio da bi povlačenje postrojbi i zatvaranje rusko-ukrajinske granice omogućilo završetak krize u tri tjedna.

Komorowski je potvrdio podršku Poljske europskim i atlantskim težnjama Ukrajine i podsjetio da sporazum o udruživanju s EU i MMF Kijevu određuju uvjete, među kojima ustavne reforme, koji se moraju ispuniti.


"Poljska je također morala pristupiti teškim reformama i spremna je pomoći Ukrajini", rekao je poljski predsjednik.

Među dokumentima koje su potpisale dvije zemlje u srijedu u Varšavi, nalazi se i memorandum o pomoći Varšave reformi lokalne uprave u Ukrajini.

Porošenko bi kasnije tijekom dana trebao održati govor u poljskom parlamentu, a u četvrtak će posjetiti Lublin, na istoku zemlje, gdje se nalazi zapovjedništvo buduće poljsko-ukrajinsko-litavske brigade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.