Poslovanje u Hrvata: Za sporost poslovni svijet nema vremena

Foto: Shutterstock

U HRVATSKOJ je nezaposleno više od 380 tisuća osoba. Pri europskom smo vrhu i po broju nezaposlenih mladih. Može li samozapošljavanje biti rješenje koje će ublažiti porazne podatke? Svoja iskustva podijelili su mladi poduzetnici koji su sudjelovali u projektu inkubatora za mlade samozaposlene.  Samozapošljavanje, inkubator, teorijsko znanje, radionice, iskustva, savjetovanja, podrška - projekt virtualnog inkubatora za mlade samozaposlene pokazao se uspješnim, ali i primjenjivim za druge dobne skupine.

Sporost birokracije glavna prepreka
 
Od jedanaest mlađih od 30 godina, desetero ih je pokrenulo posao, a to mogu zahvaliti projektu koji je trajao godinu dana. Projektni tim čini slovensko-hrvatski konzorcij, a europski projekt socijalnog eksperimentiranja financiran je iz programa Progress. Mladi poduzetnici na putu ostvarenja svojih ideja dobili su podršku i znanja. I uspjeli. Veljko Armano Linta, jedan je od njih.
 
"Koliko ima stvari koje nisu vezane za posao koje ga čekaju i koje će morati obaviti. Hrpa toga. Misliš, bavit ćeš se arhitekturom. Malo sutra. Supruga i ja, kao neslužbeni poslovni partneri, bavili smo se i knjigovodstvom i pravnim stvarima i strategijom poslovanja i svim mogućim stvarima koje te u školi ne uče. Zašto te ne uče?", pita se Armano Linta. 
 
Zato ovaj arhitekt misli da bi institucije trebale funkcionirati po principu ovog projekta i pružati stalnu potporu. Iako sretan, jer mu je tvrtka proslavila prvu godišnjicu, barijera u poslovanju je puno. Sporost administracije jedna je od njih, a za sporost poslovni svijet nema vremena. Neke države su to prepoznale, pa već sat vremena od osnivanja tvrtke mogu izdavati račune, a svu su papirologiju riješili putem interneta.
 
Podupirati samozapošljavanje
 
U projektu je aktivno sudjelovao i Zavod za zapošljavanje čija Ivana Rogina ističe da na projektima samozapošljavanja u Zavodu radi 52 djelatnika.
 
"Nastojimo usmjeriti sve svoje snage da osobama pružamo kontinuiranu podršku i da smo tu uz njih", ističe Rogina. Na niz poteškoća nailazio je ovaj europski projekt, kaže njegova voditeljica u Hrvatskoj Iskra Devčić Torbica, pa ipak, uspjeh je bio veći nego su se nadali.
 
"Mi ćemo bez obzira na formalni završetak projekta nastaviti pratiti i kontrolnu skupinu i inkubatorovce".
Nezaposlenost mladih europski je problem na koji svaka država članica treba odgovoriti planom garancija za mlade. Hrvatska je u završnoj fazi, rekao je zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj.
 
"Mladima do 30 godina starosti u roku od četiri mjeseca po prijavi na Zavod za zapošljavanje će se ponuditi zaposlenje pripravništvo, osposobljavanje na radno mjesto ili nastavak obrazovanja", kaže Štubelj i poručuje: 
 
"Stara poslovica kaže, dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan. Naučite ga kako da je lovi i nahranit ćete ga za cijeli život. Vođeni tom logikom potičemo proaktivan stav pojedinaca, odnosno, njihove napore za samo zapošljavanje".
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.