Povisili mu kaznu: Službenik MVP-a uhvaćen s kilogramom marihuane ipak ostaje bez posla?

Ilustracija: MUP

SRĐAN TRIPALO, službenik Ministarstva vanjskih poslova, uhvaćen s gotovo kilogram marihuane, mogao bi ipak ostati bez posla. Naime, Općinski sud u Splitu izrekao mu je zatvorsku kaznu od šest mjeseci, što je bilo taman dovoljno da po sili Zakona o državnim službenicima ne ostane bez posla, no Županijski sud, odlučujući o žalbi Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, povisio mu je kaznu za još dva mjeseca, utvrdivši kako je prvostupanjski sud pod olakotnu okolnost pogrešno prihvatio Tripalovo priznanje.

Naime, priznanje je bilo tek djelomično i dano na kraju postupka pa ne stoji zaključak Općinskog suda da je time jeftino i brzo okončan postupak. Tripalo je rekao da je marihuanu nabavio djelomično za prodaju, a djelomično za vlastitu konzumaciju.

Nije olakotno što marihuanu nije prodao

Županijski sud utvrdio je da je Općinski sud pod olakotnu okolnost krivo zaveo i detalj da nije došlo do prodaje marihuane. Naime, za obilježje djela to nije bilo ni potrebno jer članak 190. u stavku 1. navodi da djelo čini i onaj koji posjeduje tvari namijenjene ilegalnoj prodaji.

Članak 137. stavak 1. točka 4. Zakona o državnim službenicima propisuje otkaz za zatvorsku kaznu strožu od šest mjeseci.

Sud je Tripalu izrekao djelomičnu uvjetnu osudu od 16 mjeseci. Općinski sud je smatrao da će šest mjeseci zatvora biti dovoljno uz ostatak od 10 mjeseci proveden na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od tri godine, no Županijski sud presudu je preinačio na način da je odredio još dva mjeseca zatvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.