Povratak u školske klupe: Počinje nova školska godina, neke škole odgodile početak nastave

POČINJE još jedna školska godina. Oko pola milijuna učenika, od čega 40.000 prvašića, sutra će sjesti u školske klupe, a pred njima su i neke novine poput zdravstvenog odgoja u školama. Nekoliko škola odgodilo je početak nastave do 10. rujna.

"Kad je bio prvi dan, onda smo ulazili u školu i svi su nam pljeskali, baš je bilo super, da se bar može ponoviti"

Posebno uzbudljivo iskustvo, prvi dan škole, bit će za više od 40.000 prvašića koji se prvi put susreću sa školskim brigama. Uzbuđenje vlada i među malo starijim školarcima pred kojima je novo opsežno gradivo koje moraju savladati. Neke od njih smo pitali sjećaju li se prvog dana škole.

"Uzbuđena sam bila, malo sam bila preplašena jer sam se bojala kako ću sve naučiti. Sjećam se da smo došle u školu, lijepo sjele i da nas je onda učiteljica prozvala i baš je bilo super. Kad je bio prvi dan, onda smo ulazili u školu i svi su nam pljeskali, baš je bilo super, da se bar može ponoviti", rekli su nam školarci.

Odgoda početka nastave zbog nezavršenih građevinskih radova

Dijelu učenika praznici su produženi za još tjedan dana. Početak nastave odgođen je u nekolicini škola zbog građevinskih radova koji nisu završili na vrijeme, rekla je Media servisu pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Ankica Nježić.

"To se radi o Osnovnoj školi Karlo Balić iz Šestanovca i Dental Centar Marušić iz Splitsko-dalmatinske županije, tu je i zahtjev Osnovne škole Jelsa i oni su odobreni. Konkretno, Zagrebačka županija, škola se zove Mihaela Šilobada", istaknula je Nježić.


Djeca će učiti o zdravoj prehrani, higijeni i spolnom odgoju

A od ove godine, djeca će u školi učiti o zdravoj prehrani, higijeni, ali i spolnom odgoju. Sve je to dio Kurikuluma zdravstvenog odgoja koji je ovoga tjedna predstavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Podaci pokazuju da mladi žive nezdravo, skloni su debljanju, svako peto dijete ne pere zube i sve su skloniji nasilju.

"Da osiguramo više mentalnog zdravlja, da osiguramo rodnu i spolnu ravnopravnost, da spriječimo nasilje. Dakle, zdravstveni odgoj je utemeljen na struci i omogućit će da građani imaju više slobode", istaknuo je ministar Željko Jovanović.

Pazite na mališane na prometnicama

Ono što nije novo, ali svake godine iznova ponavljamo je apel sudionicima u prometu. S obzirom na povećan broj mališana koji će svakodnevno koračati na putu do škole, Viktor Forjan iz Odjela za sigurnost prometa upozorava.

"Podsjećam da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja za vozila ograničena na 40 kilometara na sat. Molim ih da povećaju pozornost u blizini škola i na kraju, da se zaustave i djeci daju znak rukom kako bi mogla sigurno prijeći preko kolnika, ako se djeca boje sama stupiti na kolnik", kaže Forjan.

"Želimo puno uspjeha na početku školske godine"

Uoči početka nastave, pozdrav i dobre želje školarcima stižu iz resornog ministarstva. "Pozdrav svim učenicima, roditeljima, naravno učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima. Želimo puno uspjeha na početku školske godine. Zadovoljstvo nam je pozdraviti sve, a pogotovo prvašiće koji će prvi put ove godine sjesti u školske klupe", poručila je Nježić.

I za kraj jedan dobar savjet psihologinje Ivana Čosić svim nastavnicima i roditeljima. "Ono što je jako važno da roditelji i učiteljima u školama ne zaborave da dijete koje postaje učenik i dalje ostaje dijete i da će oni i dalje biti zaigrani i da će im biti važno druženje s vršnjacima i svakako će im trebati vremena da se prilagode na neke zahtjeve koje škola traži od njih", zaključuje Čosić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.