Pravosudna farsa: Madunić otkupio zatvorsku kaznu u BiH, u Hrvatsku se vraća kao slobodan čovjek

Foto: Croatia.ch

ANTE MADUNIĆ, bivši konzul RH u Švicarskoj i Njemačkoj, neće (ipak) odslužiti ni dana od zatvorske kazne od godinu dana na koliko je zbog prevare obitelji Cuzzi od 140 tisuća eura osuđen najprije u Hrvatskoj, a potom, nakon bijega i u BiH. 

Madunić je u travnju dobio poziv na služenje zatvorske kazne u Mostaru, no nije se odazvao. Žalio se, a dok je žalba rješavana, sud u Livnu udovoljio je njegovom zahtjevu te mu omogućio da kaznu plati, što se u BiH inače može. Dan zatvora košta 100 KM.

Za godinu dana zatvora Madunić mora platiti 36 tisuća KM, nekih 18 tisuća eura. Kada plati, a to bi morao napraviti u idućih nekoliko dana, dobit će uvjerenje da je odslužio kaznu te se u Hrvatsku može vratiti kao slobodan čovjek, kazao nam je njegov odvjetnik Nediljko Ivančević.

Županijski sud u Splitu onemogućio Cuzzijeve da dođu do svog novca

Madunić je osuđen za prevaru Cuzzijevih, kojima nije vratio novac za stan. Cuzzijevi su odustali od kupnje kada su vidjeli da neće moći uknjižiti stan. Premda je stalno obećavao povrat novca, Madunić ništa nije vratio pravdajući se da i njemu duguju.

Osuđen je nepravomoćno na dvije godine zatvora, a žalbeno je vijeće Županijskog suda u Splitu, osim što je kaznu spustilo za godinu zatvora, iz nepravomoćne presude ispustilo obavezu vraćanja novca, i to zato jer je već donijeta presuda da to mora učiniti Madunićeva tvrtka Virgula, koja je, međutim, otišla u stečaj sa višemilijunskim dugovima.

Jasno je da Cuzzijevi zbog toga neće nikada vidjeti svoj novac. Odluku suda dočekali su s nevjericom i velikim razočarenjem. Ne samo da je pokojni Vinko Cuzzi bio dugogodišnji šef Kaznenog odjela Županijskog suda u Splitu, nego je i njegov sin Ivo radio neko vrijeme u Općinskom sudu u Splitu.

Odvjetnik Ivančević: Uvjet Hrvatske je ispoštovan, Madunić plaća u postupku izvršenja kazne zatvora

Kada je prije dvije godine Madunić dobio poziv na služenje zatvorske kazne nije se pojavio u Remetincu, već je zbrisao u BiH. Uspio je dobiti njihovo državljanstvo te maksimalno iskoristiti zakonske mogućnosti koje su mu stajale na raspolaganju. Kada je postalo očito da Madunića neće dovabiti iz BiH, RH je ustupila kazneni postupak sa uvjetom da se ne može izreći uvjetna kazna zatvora ili omogućiti plaćanje zatvorske kazne.

Odvjetnik Ivančević tvrdi da je to ispoštovano jer je Maduniću omogućeno da plati u postupku izvršenja kazne zatvora, a ne samog suđenja.

Madunića u Splitu čekaju još dva suđenja

Ivo Cuzzi i njegova obitelj neće tako nakon svega vidjeti ni lipe od duga teškog 140 tisuća eura, a neće imati ni kakvu takvu zadovoljštinu da je zbog prevare Madunić morao iza rešetaka. 

Kada se uskoro vrati u Hrvatsku, Madunić će se morati suočiti sa još dva suđenja, za višemilijunsku štetu u firmi Virgula te prevare još 9 kupaca stanova koji su oštećeni za 1,6 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.