Praznici su gotovi, učenici se vraćaju u školske klupe: Među predmetima od danas i zdravstveni odgoj

Ilustracija: Arhiva

VIŠE od pola milijuna osnovnoškolaca i srednjoškolaca danas se vratilo u školske klupe nakon trotjednih zimskih praznika. Osim novog gradiva u uobičajenim predmetima, od danas će se među njima naći i, prema mišljenju Crkve i udruge Grozd, kontroverzni zdravstveni odgoj. Ipak, razrednici će sami odlučiti kada će početi predavati četvrti modul zdravstvenog odgoja, onaj koji se smatra najspornijim. Za obradu sadržaja iz četvrtog modula imaju tri i pol mjeseca.

Za nedolazak na nastavu - neopravdani sat

Ministar Željko Jovanović jučer je izjavio kako je za provedbu programa sve spremno te da će se bojkotiranje nastave iz zdravstvenog odgoja, odnosno nedolazak na nastavu, tretirati kao neopravdani sat. Naglasio je da je zdravstveni odgoj predmet kao i svaki drugi te da nema posebnog protokola ni uputa nastavnicima što da čine budu li roditelji odbijali slati djecu. "Ako netko ne dođe na sat na kojem je tema spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje, dobit će neopravdani sat", poruka je resornog ministra.

Uvjeren je da će se, bez obzira na silnu galamu koja se podigla, nastava zdravstvenog odgoja kroz satove razrednika odvijati bez ikakvih problema."Na kraju ovog polugodišta svi će vidjeti koliko je ovo bio kvalitetan potez koji pomaže razvoju mladih ljudi", rekao je Jovanović. Prvi modul koji sutra kreće je "Živjeti zdravo" o zdravim životnim navikama. Jovanović kaže da su o tom modulu provedene edukacije i pripremljeni su materijali te da ne očekuje nikakve probleme.

Razrednici za pripremu imaju tri mjeseca

Kada je riječ o onom modulu koji je izazvao najviše polemike "Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje", ministar podsjeća da dolazi na samom kraju godine. "Prema tome do tada će se nastavnici moći dodatno educirati i ja zaista kod odgovornih ljudi ne očekujem nikakve probleme".


Ipak, zbog snijega koji je zameo veći dio kopnene Hrvatske, neće svi učenici danas u školske klupe. U osnovnoj školi Štrigova u Međimurskoj županiji otkazana je nastava jer zbog neočišćenih prometnica djeca ne mogu doći do škole.





 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.