Presuda fatalnoj ujni pala jer Vrhovni sud nije uvjeren da je poticala nećaka na ubojstvo supruga

Foto: Arhiva

VRHOVNI sud srušio je presudu fatalnoj ujni Slađani Novoselnik jer nisu uvjereni da je poticala maloljetnog nećaka na ubojstvo svog supruga Domagoja Novoselnika. 

Kada joj je on kazao da je ga likvidirati, ona mu je uzvratila: "Čuvaj se". Je li time što nije ništa napravila da spriječi krvoproliće, poticala na ubojstvo, ustanovit će drugo vijeće Županijskog suda u Splitu. Predmet je već dodijeljen sutkinji Katji Blaće, koja je spremna uskoro zakazati novo suđenje, na kojem bi se raščistile dvojbe pred kojima se našao Vrhovni sud.

Osuđeni na maksimalnu i značajnu zatvorsku kaznu

Sudac Vlado Živaljić nije imao milosti prema okrivljenicima. U rujnu prošle godine maloljetnog nećaka kaznio je s najstrožom mogućom kaznom za teško ubojstvo od 10 godina zatvora, dok je ujni dao značajnih 22 godine zatvora za poticanje. Samo za usporedbu, na identičnu kaznu zatvora osuđen je Ivan Bulj, ubojica maloljetne Sinjanke Anđele Bešlić.

No, Vrhovni sud zaključio je da sudac Živaljić nije dostatno obrazložio na koji je način ujna poticala nećaka na ubojstvo. Nećak je na prvom suđenju priznao ubojstvo, no na raspravi se predomislio te negirao svoju krivnju prebacivši sve na ujnu. Ustanovilo se, inače, da su unatoč velikoj razlici u godinama, bili u vezi i da su dnevno izmjenjivali na stotine poruka...

Neizvjesnost oko pritvora

Ukidajući presudu, Vrhovni sud produljio je pritvor i Slađani i nećaku, no branitelj Jadran Franceschi drži da njegov klijent ne bi smio biti iza rešetaka nakon 29.-og ovog mjeseca, kada ističe maksimalno mogući pritvor za maloljetnika po tzv. starom Zakonu o kaznenom postupku. No, Državno odvjetništvo uputilo je svoj prijedlog da se primjene odredbe novog ZKP-a te sudova za mladež, prema kojima bi nećak još neko vrijeme bio zadržan iza rešetaka... Odluku bi ponovno trebao donijeti Vrhovni sud.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.