Presuda milicajcu SAO Krajine: Bajunetom rezao vrat i pio krv, dobio pet godina zatvora

Ilustracija: Arhiva

NIKOLA MUNJES, u ratu mobilizirani pripadnik milicije SAO Krajine, osuđen je danas na splitskom Županijskom sudu na pet godina zatvora za ratni zločin nad civilima. 

Munjes je u odsutnosti već bio pravomoćno osuđen za ovo djelo, i to na devet godina zatvora, no kako je postao dostupan nakon uhićenja u Crnoj Gori, dobio je priliku za novo suđenje. Danas je vijeće suca Bruna Kleina stavilo van snage dio presude koji se odnosi na sankciju. Ocijenili su, naime, da je devet godina previše pa su dali zakonom propisani minimum.

Ustaše i zmije mogu se samo tako uništiti...

Munjes je po optužnici u rujnu 1991. godine u Perušiću kraj Benkovca zlostavljao i zastrašivao mještane hrvatske nacionalnosti. Duju Pešuta zarezao je po grlu bajunetom i napio mu se krvi! Kazao je navodno tom prigodom da se "ustaše i zmije mogu samo tako uništiti". Činjenični opis djela donio mu je nadimak - Krajiški vampir. 

Obrana zbunjena i nekonzistentna

Vijeće suca Kleina suočilo se s nizom dvojbi u ovom slučaju. Jedno vrijeme se činilo da od postupka neće biti ništa, jer se pojavila informacija da se za ovo kazneno djelo sudi u jednom drugom slučaju pred sasvim drugim sudom. Oštećeni je najprije mislio da ga je zarezao drugi milicajac pa se onda ipak sjetio da bi se radilo o Munjesu. Sudac Klein zaključio je da Pešut ne bi lažno teretio okrivljenog jer mu nije prišio nikakvo drugo zlostavljanje. Ocijenio je kako je Munjesova obrana bila zbunjena i nekonzistentna pa ju je vijeće odbacilo kao neutemeljenu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.