Presuda potvrdila nezakonitosti oko golfa na Srđu: I Josipović i Sanader pružali otpor istini

Foto: FAH

"PRESUDA pokazuje da je nezakonit način bio jedini način da se isplanira i u prostorne planove ugura megalomanski apartmanski projekt u neposrednoj blizini UNESCO-ve baštine", naglasili su danas na posebnoj konferenciji za novinare predstavnici udruga Domovina, Eko-omblići i Baština.

Sustavno ignoriranje nezakonitosti


Podsjetimo, presudom Visokog upravnog suda ukinute su nezakonite Izmjene i dopune prostornog plana Dubrovačko- neretvanske županije iz 2006. godine. Prije osam godina, četiri udruge s područja Dubrovačko-neretvanske županije  predale su zahtjev za ocjenom ustavnosti Izmjena i dopuna PPU DNŽ.

Presuda Visokog upravnog suda u Zagrebu potvrdila je da je projekt golfa na Srđu nezakonito narastao sa 100ha na 310ha, kako bi se investitoru, devastacijom prostora putem prekomjerne izgradnje apartmana i vila,  omogućilo stjecanje nepripadajuće zarade, iskorištavanjem pozicije Dubrovnika kao zaštićene svjetske baštine.

"Nadležne institucije- urbanističku inspekciju, resorna ministarstva i ministre/ice, premijere,

predsjednika Josipovića, MUP, DORH - pravovremeno smo upozorili na ove nezakonitosti, međutim nijedna od tih institucija ništa nije poduzela da nezakonite izmjene prostornih planova ukinu", ističu danas predstavnici nevladinih organizacija dodajući da su se susreli s neprestanim otporom političkih struktura koje su u službi ovog projekta omalovažavale i minirale instrumente demokracije poput referenduma, primjedbi građana u postupcima donošenja UPU-a za Srđ ili Rješenja o prihvatljivosti za okoliš.

Ukinuti sve odluke

Nevladine udruge danas su najavile da će u  nadolazećem razdoblju poduzeti sve korake ka ukidanju odluka koje su donesene na temelju ovih nezakonitih izmjena, a koje omogućuju realizaciju špekulantskog projekta apartmanizacije Srđa.

"Smatramo da su u pravnoj državi, sukladno načelu zakonitosti, sve odluke donesene na temelju nezakonite odluke također nezakonite", zaključeno je danas.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.