Priča o stečaju i propasti sinjske Dalmatinke Nove postala temom razgovora i u talijanskom parlamentu

PRIČA o stečaju i propasti sinjske Dalmatinke Nove, odnosno stanju u koje je ta tvornica zapala nakon što su njenim vlasnicima prije točno 10 godina postala talijanska braća Gianfranco i Livijo Ladini, preciznije njihova talijanska tvrtka La Distributrice, postala je temom razgovora i u talijanskom parlamentu.

Podsjetimo, Dalmatinka Nova još je jedna od tragedija hrvatske privatizacije. Braća Ladini otkupila su je od države 11. srpnja 2002. za 3,7 milijuna kuna. Ubrzo su počeli i problemi - plaće su počele kasniti, krenulo se s rasprodajom imovine, radnicima su podijeljeni otkazi. Tvornica je naposljetku i zatvorena.

Pitanje Dalmatinke Nove u talijanskom je parlamentu, kako prenose talijanski mediji, ovog tjedna potegnuo zagriženi desničar i poznati "mrzitelj svega što je hrvatsko", talijanski zastupnik Roberto Menia. Od talijanskog ministra vanjskih poslova zatražio je pojašnjenje cijele priče, pozivajući se pritom na Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Italije o poticanju i zaštiti ulaganja potpisan 5. studenog 1996. godine.

Menia je optužio hrvatske vlasti, točnije Ministarstvo financija, za kršenje spomenutog Ugovora (podsjetimo, Ladiniji tvrde da im je Porezna uprava nezakonito razrezala poreznu obvezu na ime dokapitalizacije, odnosno ulaganja koje su oni unijeli u sinjsku tvornicu), navodeći pritom kako je upravo Hrvatska kriva za blokadu talijanskih ulaganja u Dalmatinku Novu te za propast tvornice jer su učestala proglašenja stečaja i blokiranje tvorničkih računa onemogućavali isplate plaća i nastavak proizvodnje.

Iznio je pritom i cijelu desetogodišnju kronologiju propadanja tvornice i povlačenja po sudovima, neuspjelih pokušaja pronalaska novih kupaca, odnosno ulagača, te naposljetku sudsku rasprodaju imovine Dalmatinke Nove. Rasprodaji tvorničkih strojeva posebno se protive bivši radnici Dalmatinke Nove, koji i dalje čekaju isplatu svih dugovanja te se nadaju da će se naći netko tko će biti u stanju ponovno pokrenuti tvornicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.