Privatizacija u Sloveniji: Sindikati zabrinuti za radnike, poslodavci za investitore

Foto: Hina

SLOVENSKI sindikati i poslodavci imaju suprotne poglede na privatizaciju državnih tvrtki pa prvi zahtijevaju da se ona prekine, a drugi upozoravaju da bi u tom slučaju nova vlada izgubila povjerenje ulagača i da je s privatizacijom potrebno nastaviti, pokazala je u petak rasprava na Gospodarsko-socijalnom vijeću.


O pitanju privatizacije raspravljalo se vezano uz najavu nove vlade premijera Mire Cerara da će do kraja ove, a najkasnije do početka iduće godine, donijeti novu strategiju s jasnim kriterijima što je za prodaju i po kojem rasporedu, a što se neće prodavati.

Predsjednik najveće sindikalne središnjice Dušan Semolič izjavio je na sastanku da je privatizaciju 15 poduzeća i banaka koju je pokrenula prijašnja vlada potrebno "zakočiti", odnosno zaustaviti taj proces dok se ne osigura šira suglasnost. Pokazalo se da su najveće žrtve privatizacije zaposleni koji ostaju bez radnih mjesta i da se prodaju najbolja poduzeća koja pune državni proračun, kazao je Semolič, dodavši da bi o privatizaciji bio potreban opći društveni dogovor.

"Kao država i društvo na privatizaciju nismo pripremljeni. Nova strategija privatizacije ne smije biti ovisna samo od vlade i ministara, nego treba imati širi društveni konsenzus", kazao je Semolič.

Zabrinutost za investitore

Većina predstavnika poslodavaca ocijenila je da s privatizacijom treba nastaviti jer je to dio strukturnih reformi te da bi ostajanje države kao vlasnika u velikim poduzećima i bankama razočaralo investitore.


"Zaustavljanje prodaje paketa 15 poduzeća i banaka Sloveniji bi samo škodilo jer ionako nije na najboljem glasu kad je riječ o otvorenosti prema stranim investicijama", ocijenila je Tatjana Čerin iz slovenske Gospodarske komore.

Poslodavci se zauzimaju za to da se nastavi trenutno zastala privatizacija poduzeća i banaka s liste 15 kompanija koju je lani odobrio parlament i počela realizirati prijašnja vlada.

Među kompanijama s liste koje su već prodane najvišu cijenu postigao je Aerodrom Ljubljana. Njemački Fraport je za 75,5 posto dionica tvrtke u vlasništvu države i njenih fondova platio 230 milijuna eura.

Trenutačno su u postupku prodaje Nova kreditna banka Maribor (NKBM), druga najveća slovenska banka te Telekom Slovenije, nacionalni telekomunikacijski operater.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.