Projekt Zagreb na Savi koštat će 380 milijuna kuna

Foto: Arhiva

POPLAVE su ove godine napravile velike štete u Zagrebačkoj županiji. Poplavljeni domovi, ceste i objekti ponovno su natjerali županijski stožer zaštite i spašavanja na raspravu o tome kako u budućim poplavama reagirati te kako prevenirati kritične točke koje su zbog obilne kiše bile pretvorene u velika jezera.

Najveći je problem, naglašeno je na sjednici, što se na nekim mjestima nije radilo ništa čak 30 godina. Ima i objektivnih razloga zašto su neki domovi bili kompletno pod vodom. Doseljavanje iz ratom pogođenih područja natjerala je neke obitelji na gradnju na mjestima koji po prostornom i urbanističkom planu nisu bili dozvoljeni.

Oko 60 milijuna kuna koštala je sanacija i izgradnja pojedinih objekata posljednjih godina, a iz Hrvatskih voda poručuju da će sve biti izgrađeno do 2017., te da će ukupna cijena biti 380 milijuna kuna. Načelnici pogođenih mjesta boje se, pak, da to sve ne ostane mrtvo slovo na papiru. Župan Stjepan Kožić, za projekt "Zagreb na Savi", ipak vjeruje da će biti realiziran.

"O tome se govorilo niz godina, a do danas se nisu velike stvari realizirale. I danas smo dobili garanciju da će se svi ovi objekti što se tiče zaštite od poplave, neovisno od ovog projekta, raditi, a kad on bude, onda će se sve uklopiti u jednu cjelinu", rekao je Kožić.

No ključeve projekta drži Vlada, budući da je za ovu investiciju potreban ogroman novac.

"Ako i ovaj plan bude samo mrtvo slovo na papiru, onda će Zagrebačka županija, naše općine i gradovi i dalje imati probleme. To je u ingerenciji Vlade, odnosno Hrvatskih voda. Mi možemo poticati, mi možemo tražiti, mi možemo zahtijevati. I ovaj sastanak se dogodio zato što to stalno činimo. Činit ćemo to i ubuduće, a vjerujem da će se morati određene stvari dogoditi", izjavio je Kožić.

Petogodišnji plan je napravljen i sad ga treba provesti. U ime vodnogospodarstvenog odjela Hrvatskih voda inženjer Andrino Petković rekao je da je optimističan glede rokova izgradnje.

"Došli smo ovdje prezentirati realne rokove i realne mogućnosti. Mogu govoriti u ime struke i u ime Hrvatskih voda. Vjerujemo da će to biti realizirano", rekao je Petković.

Neki od prisutnih čelnika iz poplavom pogođenih područja bili su nezadovoljni jer je pet godina dug period te da se u tom razdoblju mogu dogoditi nova izlijevanja rijeka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.