Pronađeno stanište na Istarskom ipsilonu: Crne udovice prijete Puli?

STANIŠTE otrovnog pauka crna udovica pronađeno je na Ininoj benzinskoj postaji na Istarskom ipsilonu kraj Pule. Portal Istarski.hr piše da veliki broj mreža upućuje na to da otrovnog pauka ima na svakom koraku te da pukom srećom još nitko od prolaznika nije ugrizen.

Crna udovica je najotrovniji pauk na našim prostorima, a najlakše se može prepoznati po karakterističnim crvenim mrljama. Njezin otrov može izazvati teške simptome pa čak i smrt u posebno rizičnoj populaciji.

Prvi slučaj ugriza ove godine zabilježen na biogradskom području


Ugriz ovog pauka je gotovo bezbolan pa mnogo puta čovjek niti ne primijeti da je napadnut, sve dok se u roku sat vremena ne počnu grčiti mišići oko mjesta ugriza. Od drugih simptoma su često prisutni mučnina i povraćanje, glavobolja, znojenje, pritisak u grudnom košu te porast krvnog tlaka i ubrzani rad srca. U slučaju ugriza se hitno javite liječniku.

Prije desetak dana je mladu ženu s biogradskog područja pauk ubo u nogu nakon što se vratila iz polja. Pauk se nalazio u povrću koje je ubrala u polju kraj Vranskog jezera. Zadarski liječnici su joj odmah dali terapiju te je ona ubrzo bila bolje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.