Prvo zeleno svjetlo nakon 34 godine: Regulatori u SAD-u odobrili izgradnju nove nuklearke

REGULATORNO tijelo američke Nuklearne komisije (NRC) danas je odobrilo planove za izgradnju prve nove nuklearke nakon više od 30 godina, i to unatoč protivljenju predsjednika odbora koji je kao argument naveo pitanje sigurnosti nakon prošlogodišnje katastrofe u Fukushimi, javlja Reuters.

NRC je s četiri glasa za i jednim protiv dozvolio tvrtki Southern Corporation, čije sjedište je u Atlanti, da izgradi i vodi dva nova nuklearna reaktora u postojećem postrojenju nuklearke Votgle, smještene u Georgiji. Za trošak izgradnje Southern će morati izdvojiti oko 14 milijardi dolara, a reaktori bi mogli biti aktivirani najranije 2016. i 2017. godine.

Predsjedatelj NRC-a Gregory Jaczko glasovao je protiv izgradnje novih reaktora, navodeći Fukushimu kao najjači argument za svoj stav, a zbog japanske nuklearke, oštećene u prošlogodišnjem katastrofalnom potresu, a zatim i tsunamiju, NRC je prošle godine odredio kako će se provjeriti da li bi svi postojeći, pa i novi, američki reaktori mogli izdržati prirodne katastrofe poput potresa i poplava. Jaczko je rekao i kako ne može dati svoj glas za izdavanje dozvole za gradnju kao da se Fukushima nikada nije dogodila.

Posljednje zeleno svjetlo za izgradnju NRC je dao 1978., godinu prije Three Mile Islanda

Administracija predsjednika Obame je Southernu i partnerima kao poticaj ponudila ponudila 8.3 milijarde dolara državnog jamstva.


Nova će nuklearka koristiti reaktore AP1000, u izgradnji tvrtke Westinghouse Electric, a koji su standardiziranog dizajna odobrenog od strane NRC-a u prosincu, i koji će predstavljati osnovu za sve preostale predložene nuklearne elektrane. Većinski vlasnički udio nad Westinghouse Electricom posjeduje japanska multinacionalna Toshiba Corporation.

Nove nuklearke se u SAD-u nisu gradile od djelomičnog topljenja jezgre na Three Mile Islandu u Pennsylvaniji 1979. godine, incidenta nakon kojeg su troškovi izgradnje novih nuklearki skočili pod nebo, a u samom početku su zaustavljene i gradnje elektrana koje su bile predviđene.

Godinu dana prije tog incidenta NRC je dao svoje posljednje zeleno svjetlo za izgradnju, prije ovog današnjeg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.