Pusić: U Hrvatskoj nakon ulaska u EU neće postojati nikakav post-pristupni nadzorni mehanizam

Foto: Dragan Matić/Cropix

"ŠTO SE tiče sastanka s kolegom Erjavcem tiče, sljedeći tjedan je sastanak s financijskim stručnjacima. To će možda biti sastanak na kojem ćemo, do detalja, definirati način na koji ćemo riješiti pitanje Ljubljanske banke. Budući da se našlo alternativno rješenje i da će ga Vlada usvojiti, cilj je da Hrvatska povuče tužbe i slučajeve pred sudom što se Ljubljanske banke tiče, a Slovenija pokrene proces ratifikacije", kazala je Pusić nakon sastanka u Bruxellesu.

> Ekskluzivno iz Bruxellesa: Pročitajte sedam novih amandmana za Hrvatsku i kako će nas EU nadzirati!

Napomenula je da će veći dio sadržaja dogovora definirati financijski stručnjaci te nije htjela komentirati mogući sadržaj rješenja. "Nama je u interesu da i jedna i druga strana ne budu nadigrane", kazala je Pusić.

Što se tiče monitoringa i deset točaka, Pusić je izjavila da je Hrvatska s time gotova, donosno da su dogovorena sva pitanja.

"Svatko može tvrditi što hoće. Hrvatska neće imati posebni monitoring, osim ulaznog. Mi smo imali sasvim drugačiji model pregovaranja od Rumunjske i Bugarske, a zaključak država članica bio je zaključak da monitoring nakon ulaska u EU nema smisla. Mi svoje razdoblje prilagođavanja završavamo s 30. lipnja", komentirala je Pusić prijedloge amandmana na sveobuhvatno izvješće o nadzoru za Hrvatsku za 2012. godinu u Europskom parlamentu, u kojima se za Hrvatsku predlaže post-pristupni nadzorni mehanizam koji bi trebalo biti implementiran u rezoluciju Europskog parlamenta o Hrvatskoj, a o kojima je ekskluzivno pisao Index.

Glavne teme na Vijeću za vanjske poslove bile su Sirija, odnosno južni Mediteran, kazala je Pusić, zatim situacija u Maliju, a za vrijeme ručka održan je razgovor s novim somalijskim predsjednikom.

"Hrvatska sudjeluje u misiji Atalanta, koja se bori protiv somalijskih gusara. S novom vlašću je gusarstvo u Somaliji palo za 95 posto, što pokazuje u kojoj mjeri funkcioniraju institucije i kako one mogu utjecati na međunarodnu sigurnost. Za nas je posebno značajna situacija u Siriji, gdje smo humanitarno angažirani. Sudjelovali smo humanitarno i kroz međunarodne organizacije i pomoć Turskoj te direktnu suradnju s lokalnim vijećima", objasnila je Pusić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.