RIZ Mladenu Pejnoviću zaprijetio tužbom: Kao svjedoke ćemo pozvati Bajića, Kosor, Ivezića i Duvnjaka

Foto: FAH

RIZ MEDIA & public relations uputio je priopćenje za javnost i demanti na izjave predstojnika DUUDI-ja Mladena Pejnovića u emisijama Pressing na TV N1 i Poslovna zona na HRT-u, izrečenih 15. prosinca. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Pejnović obmanjuje javnost

Cijenjeni predstojnik agencije DUUDI g. Mladen Pejnović je u TV emisijama Pressing i Poslovna zona, u razmaku od svega sat vremena, svojim neutemeljenim izjavama obmanuo javnost iznoseći svoje osobne stavove u pogledu RIZ-a, koji su potpuno suprotni nepobitnim činjenicama koje su pohranjene u dokumentaciji državnih institucija.

Izneseni stavovi g. Pejnovića mogu se sažeto svesti na sljedeće tvrdnje:
- da je Država dokapitalizirala RIZ svojim novcem;
- da radnici RIZ-a ne mogu ostvariti pravo na dionice jer bi to bila treća privatizacija u RIZ-u;
- i na kraju se pita: što bi na to reklo 3 milijuna građana koji nisu imali priliku stjecati dionice.

Takvim tvrdnjama i stavovima grubo se obmanjuje javnost, a g. Pejnović namjerno ignorira sve dostupne i arhivirane dokumente u institucijama koje su provodile pretvorbu i privatizaciju RIZ-a.

Činjenice koje demantiraju g. Pejnovića su sljedeće:  
1. Republika Hrvatska je potpisala međudržavni ugovor na engleskom jeziku pod nazivom RESOLUTION No. 25 kojim se obvezala 17.042.167,66 USD, odnosno 108 milijuna kuna nakon doznake iz Amerike na račun Ministarstva financija RH, odmah prenijeti na devizni račun RIZ-a. Tu obavezu prema RIZ-u Ministarstvo financija je izvršilo nakon punih pet godina i tri mjeseca vraćajući  RIZ-u samo 88 milijuna kuna nakon što je u proračunu za 2008. g. u proračunskoj predstavci osiguran novac jer je novac nakon doznake iz Amerike isti dan bio potrošen.

2. U daljnjem postupku uslijedilo je i Rješenje Hrvatskog fonda za privatizaciju o obnovi pretvorbe već privatiziranog društva RIZ sukladno nalogu tadašnje Vlade RH i  sukladno ranije javno objavljenom zaključku te iste Vlade kako se ima postupati nakon što je ukinut Zakon o pretvorbi bivših društvenih poduzeća u RH.

3. Za sve slučajeve povrata otete imovine nakon 15 i više godina važio je isti postupak da se dionice privremeno izdaju u korist Hrvatskog fonda za privatizaciju koji ih ne može prodavati ili ustupati trećim.  Dakle, za sve slučajeve povrata otete imovine nakon 15 i više godina važila je ista odluka da se dionice privremeno izdate u korist HFP-a imaju vratiti društvima za jednu kunu kad predlože program ESOP-a ili nađu strateškog partnera! Radilo se o zaključku ranije  Vlade RH koji je objavljen u domaćim medijima.

Ili posipanje pepelom, ili tužba


U svim slučajevima, odluke prethodne Vlade RH poštivane su,  jedino je u slučaju RIZ-a administracija Hrvatskog fonda za privatizaciju, kasnije administracija AUDIO-a i DUUDI-ja uzela sebi diskrecijsko pravo da uskrati prijenos dionica RIZ-u. Tada nije bilo ni najmanje zakonske osnove da to učini, kao što ni danas ne postoji zakonska osnova da agencija CERP nasilno drži  dionice RIZ-a.

Zahtijevamo objavu ovog demantija u cijelosti. Od  predstojnika g. Pejnovića tražimo:
1. Povlačenje i ograđivanje, zbog neinformiranosti, od svojih netočnih izjava objavljenih u medijima. 
2. U cijelosti prihvaćanje našeg priopćenja kako ne bi bili prisiljeni sudskom tužbom tražiti ispravak i nadoknadu štete.

Prilikom pokretanja tužbe, za svjedoke ćemo pozvati: dva bivša ravnatelja HFP-a – g. Grgu Ivezića i g. Vedrana Duvnjaka; bivšeg glavnog državnog odvjetnika RH - g. Mladena Bajića, bivšu potpredsjednicu Vlade RH – Jadranku Kosor, koja je u ime tadašnje Vlade RH potpisala odluke o povratu dionica Varteksu i drugima za jednu kunu, tadašnju Upravu Varteksa iz Varaždina, bivše zaposlenike HFP-a i današnjeg CERP-a. Tražit ćemo svjedočenje gospođe Jadranke Čengije Šarić, glavne savjetnice ravnatelja CERP-a, koja je na sastanku kod predsjednika RH, g. Ivi Josipoviću izjavila da nema nikakve pravne razlike između slučaja Varteksa i RIZ-a, ali da su oni tada HFP-u uzeli sebi „diskrecijsko“ pravo da RIZ-u uskrate dionice!


Ovo nije prvi put da g. Pejnović iznosi neistine u medijima, ali nismo pokretali tužbe misleći da to čini u neznanju. Kao direktor RIZ-a, od prije godinu dana imam obavezu da prekinem daljnji prijepor društva RIZ i radnika RIZ-a s cijenjenim predstojnikom Mladenom Pejnovićem jer to šteti ugledu Vlade RH, državnim institucijama, RIZ-u, a posebno i samom gospodinu Pejnoviću. Imam jedini cilj da se mladim stručnjacima RIZ-a osigura normalan rad i nastup na svjetskom tržištu, gdje se ravnopravno takmiče sa svojim vršnjacima i konkurentima iz Amerike, Japana i Europe, kako bi bili bolji od njih i kako bi pridonosili napretku svoje Domovine.

Ne sumnjam da će sadašnja Vlada RH na čelu s premijerom Milanovićem ovaj put prepoznati potencijal RIZ-a i slijediti odluke svojih dvaju ministarstava.

S poštovanjem,

Stjepan Planinić, dipl. ing., direktor RIZ- Odašiljača d.d.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.