Radnici RIZ-a prosvjedovali na Markovom trgu, Čačić im poručio: "S vama manipuliraju oni koji su uništili tvrtku"

"ONI koji su prepolovili poslovanje RIZ-a i uništili ovu tvrtku sada vrše pritiske i manipuliraju radnicima", odgovorio je prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić radnicima RIZ odašiljača koji su danas na Markovu trgu tražili da im se omogući radničko dioničarstvo kako bi postali većinski vlasnici ove državne tvrtke.

"Država je to preuzela i država kao odgovorni vlasnik mora to stabilizirati. Zakoni su jasni, propisi su jasni i sve ono što ide protiv zakona i propisa u ovoj zemlji se ne može tolerirati. A ide se svagdje", rekao je Čačić.

"Čačiću, radnici čekaju ispriku"

Radnici RIZ odašiljača vratili su se na Markov trg. Još jednim prosvjedom su zatražili da im Vlada omogući radničko dioničarstvo kako bi ponovo postali većinski vlasnice ove državne tvrtke.

"Čačiću, radnici čekaju ispriku!' bilo je geslo  današnjeg prosvjeda radnika RIZ-a koji su nakon dva mjeseca ponovo prosvjedovali. Traže privatizaciju po modelu radničkog dioničarstva i poručuju da RIZ nije dužan državi već je država dužna RIZ-u 103 milijuna kuna.

"Mijenjaju se dobri članovi Nadzornog odbora"

"Tražimo privatizaciju koja je omogućena svim ostalim tvrtkama u Hrvatskoj koje su mogle ići u radničko dioničarstvo. Druga stvar zbog koje smo nesretni i nezadovoljni je ta da je donesena odluka na Skupštini da se mijenjaju oni članovi Nadzornog odbora koji su bili dobri i kvalitetni", rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca, Josip Jurčić.

Novi je nadzorni odbor izabran na Skupštini društva krajem kolovoza i očekuje se imenovanje Uprave. Uoči najavljenog prosvjeda priopćenjem se oglasio i predsjednik Uprave RIZ-a Robert Inkret. Ističe da prosvjeduju odmetnuti članovi Uprave koji zastrašivanjem radnika žele prikriti svoju odgovornost za loše poslovanje te odgoditi provođenje odluka većinskog vlasnika. Inkretovo pismo objavljujemo u cijelosti:

"Odmetnuti članovi Uprave Milić Bijelić i Stjepan Planinić najavljenim prosvjedima te zastrašivanjem i otkazima radnicima pokušavaju nezakonito odgoditi provođenje odluka većinskog vlasnika, kako bi prikrili svoju odgovornost za loše poslovanje RIZ-Odašiljača budući da nisu dobili razrješnice na Skupštini društva.


Objavljeni financijski rezultati za prvu polovicu 2012. - gubitak od 6,8 milijuna kuna, te gubitak u 2011. od 4,8 milijuna kuna, koje su sami potpisali odmetnuti članovi Uprave Bijelić i Planinić, upozoravaju na dugoročno nepovoljne financijske trendove za društvo, koji se čim prije trebaju preokrenuti kako bi se osigurala dugoročna stabilnost društva i osigurala isplata plaća radnicima u narednim mjesecima. Nažalost, ne može se govoriti o nikakvom oporavku društva pod odmetnutom Upravom, tim više što RIZ-Odašiljači u oba svoja programa u ovom trenutku nemaju dovoljno novougovorenih poslova, što sve potvrđuje da novi Nadzorni odbor u najkraćem mogućem zakonskom roku mora imenovati novu Upravu na čelo RIZ-Odašiljača, sukladno odluci Vlade iz travnja 2012.

Uz to, odmetnuti članovi ubrzano troše novac s računa Društva prije svoje smjene, te su tako samo odvjetniku koji ih zastupa u zadnja dva mjeseca isplatili preko 150.000 kn, a prije par dana i dodatnih 100.000 kn na ime avansa. Štete koje su odmetnuti članovi Uprave Bijelić i Planinić nanijeli Društvu takvim poslovanjem i nepotrebnim protestima, koje organiziraju zajedno sa sindikalnom povjerenicom Marinom Glokević kako bi spriječili vlastitu smjenu, dovele su do toga da na računu Društva od ovog mjeseca nema više niti novca za plaće zaposlenika, u čijem interesu se prosvjedi navodno organiziraju. Stoga će nova Uprava imati izuzetno tešku zadaću da u kratkom roku ugovori nove poslove i osigura prihode koji će stabilizirati poslovanje Društva te omogući daljnje redovito poslovanje i isplatu plaća.

Na redovitoj skupštini društva RIZ-Odašiljači 31.8.2012. nakon punih pet mjeseci provedena je odluka Vlade Republike Hrvatske od 5. travnja 2012. godine o imenovanju Vesne Čizmar, Marijana Rošića i Drage Dominića kao novih članova Nadzornog odbora društva. Vlada je istom odlukom Nadzornom odboru predložila Kamila Vranu za novog predsjednika Uprave, a Roberta Inkreta (dosadašnjeg predsjednika Uprave RIZ-Odašiljača) i Roberta Hirca za njezine članove, te se njihovo imenovanje očekuje na prvoj sljedećoj sjednici Nadzornog odbora Društva.

Na istoj skupštini nisu prihvaćena godišnja financijska izvješća Društva, te izvješće Uprave o stanju društva i Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru u 2011. godini, kao niti odluka o pokriću gubitaka iz 2011. u iznosu od 4.841.097,67 kuna. Za pretpostaviti je da je jedan od bitnih razloga taj što Nadzorni odbor nije sudjelovao u utvrđivanju spomenutih prijedloga odluka za skupštinu, unatoč tome što je odmetnuta Uprava isto navela u pozivu za ovu skupštinu. Nastavno, pojedinačno se glasovalo i o razrješnicama članovima Nadzornog odbora i Uprave, pa tako razrješnice nisu dobili zamjenik predsjednika Nadzornog odbora g Božo Vučemilović-Šimunović i član istog g. Željko Pinturić, te odmetnuti članovi Uprave društva g. Stjepan Planinić i g. Milić Bijelić. Razrješnice u Nadzornom odboru su dobili g. Danijel Škugor, gđa Bernardica Rubčić, gđa Vedrana Marijančević, a u Upravi samo predsjednik Uprave, g. Robert Inkret, kojemu je fizički zapriječen ulazak u prostorije Društva i nazočnost samoj Skupštini, zbog čega je intervenirala i policija.

Glavnoj skupštini je pristupilo 11 dioničara, punomoćnika/skrbnika dioničara koji su raspolagali s ukupno 323.325 glasova-dionica, što predstavlja 86,41% temeljnog kapitala Društva, a sve odluke usvojene su s najmanje 94,15% glasova svih prisutnih.

Predstavnik malih dioničara na samoj je Skupštini najavio žalbu na donesene odluke, i to prije svega zbog protuprijedloga AUDIO-a da se u Nadzorni odbor, umjesto Krešimira Štiha kojeg je 25.5.2012. predložila odmetnuta Uprava, imenuje Vesna Čizmar. Budući da se radi o uredno predloženom i usvojenom protuprijedlogu, žalba malih dioničara je pravno posve neutemeljena pa se očekuje skoro održavanje sjednice Nadzornog odbora i imenovanje nove Uprave.

Zbog višemjesečnog nepoštivanja zahtjeva AUDIO-a, koji je u ime Republike Hrvatske kao većinskog vlasnika zahtijevao da se čim prije održi Skupština i imenuju nedostajući članovi Nadzornog odbora RIZ-Odašiljača, onemogućen je uvid u poslovanje RIZ-a, dok se od AUDIO-a istovremeno tražilo da podupre kompleksan plan ESOP-a čija bi se provedba trebala financirati dodatnim zaduživanjem poduzeća u velikim gubicima.

Govoreći o zahtjevima za ESOP-om treba spomenuti da se pri tom sustavno i namjerno prešućuje činjenica da su radnici ranije već bili vlasnici dionica koje su prodali tajkunima u jeku privatizacije s početka devedesetih godina prošlog stoljeća, kao i to, da je uz suglasnost malih dioničara provedena dokapitalizacija društva od strane države 2008. godine.

Za opstanak društva RIZ-Odašiljači nužno je da dioničari i nova Uprava čim prije dobiju uvid u stvarno poslovanje i stanje Društva, koje već mjesecima na poguban način i isključivo u vlastitom interesu vode odmetnuti članovi Uprave Milić Bijelić i Stjepan Planinić, koji odluke Skupštine društva održane 31.8.2012. odbijaju prihvatiti jer su svjesni i svoje odgovornosti za štetu počinjenu Društvu petomjesečnim opstruiranjem zahtjeva većine dioničara i Republike Hrvatske kao većinskog vlasnika."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.