Rekordna zaposlenost u Njemačkoj: "Tržište rada ne pokazuje značajne znakove usporavanja"

Foto: Hina

NJEMAČKA je u studenom zabilježila najnižu stopu nezaposlenosti u više od dva desetljeća u kojima se prikupljaju službeni podaci.

Broj nezaposlenih se smanjio za 14,000 na 2.87 milijuna, daleko više od očekivanja ekonomista koji su u anketi za Bloomberg predvidjeli da će posao naći oko 1,000 ljudi.

Njemačka ekonomija je nakon posrtanja u prva dva, poskočila u trećem kvartalu što se odrazilo na sentiment investitora i poduzetnika (ZEW) kod kojih je u studenom također zabilježen nov polet i optimizam.

"Njemačko tržište rada je vrlo blizu pune zaposlenosti i ne pokazuje značajne znakove usporavanja usprkos sporijem rastu ekonomije," komentirala je Evelyn Herrmann, ekonomistica banke BNP Paribas sa sjedištem u Londonu za Bloomberg. 

Prema podacima Federalne agencije za rad, posao je na zapadu zemlje pronašlo 9,000 ljudi, dok je u istočnim regijama otvoreno 5,000 novih radnih mjesta.

Najmanje 7,3 milijuna ljudi u Njemačkoj je zaposleno na "mini poslovima" koji su poslužili kao model za rad bez uspostavljanja radnog odnosa u Hrvatskoj.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.