Reportaža iz francuske "Džungle" za azilante: "Opkoljena sam muškarcima, moram biti oprezna"

Foto: GettyImages

FRANCE 24 donosi reportažu iz "Džungle", kako je nazvano privremeno prihvatilište za izbjeglice u Calaisu, lučkom gradu na sjeveru Francuske gdje borave tražitelji azila s namjerom da se domognu Engleske.

Novinarke Claire Williams i Tatiana Massaad su porazgovarale s 22-godišnjom Sirijkom, jednom od nekoliko stotina žena koje su završile u "Džungli" u kojoj dominira 90-postotna muška populacija.

Mlada žena s imenom Milad kaže da se toliko boji muškaraca u kampu da rijetko izlazi iz šatora. "Ja sam opkoljena muškarcima. Ja ne znam ništa o većini njih. Ja ne govorim njihov jezik, ja ne znam odakle dolaze i što su preživjeli. Stoga moram biti oprezna".

Milad dane provodi slušajući što se događa vani: vjetar kako udara o šatorska krila, viku tijekom nogometnih utakmica i povremene noćne tučnjave.

Originalno iz Aleppa, Milad i njen ujak Yasser pokušavaju stići do Londona, gdje boravi Yasserov brat. Njena je obitelj na početku bila protiv puta, ali je pristala kad se ujak složio da će je otpratiti do odredišta.

"Kako se pobogu neke žene usuđuju na ovakav put same," pita se Milad. "One moraju biti vrlo hrabre."

Silovanja, seksualni napadi i prostitucija


Njihov šator je smješten uz skloništa ostalih Sirijaca u "četvrtima" u kojima borave izbjeglice iz Etiopije, Eritreje i Sudana. Kad ujak krene po hranu, on moli "Sirijske momke da paze" na Milad.

"Sve o čemu razmišljam je kako je zadržati na sigurnom," kaže i dodaje da noću naizmjence čuvaju stražu u slučaju da ih netko napadne.

Carine Zerouali, ravnateljica obližnjeg centra za prihvat žena i djece u kojem nema dovoljno mjesta za sve pridošlice kaže da je upoznata sa "silovanjem, seksualnim napadima i prostitucijom" unutar kampa.

Dio žena kaže da u "Džungli" ostaju kako bi bile uz muževe, dečke ili unutar svoje zajednice. One nevoljko govore i skrivaju lica od kamera.

Socijalna radnica Faustine Douillard pripovijeda da mora "ići kroz muškarce da bi razgovarala s ženama". "One ne znaju svoja prava i to ih čini vrlo ranjivima," kaže i dodaje da su pojedine žene prisiljene tražiti "zaštitu" muškaraca u zamjenu za seks.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.