Riječki sud odgovorio na članak "Tko je kriv za smrt dječaka? Sud u hitnoj situaciji dodijelio slučaj sucu na godišnjem odmoru"

Foto:

U CIJELOSTI objavljujemo odgovor na komentar Gorana Vojkovića objavljen dana 11. rujna 2015. godine pod naslovom: "Tko je kriv za smrt dječaka? Sud u hitnoj situaciji dodijelio slučaj sucu na godišnjem odmoru"

"Sukladno čl. 138. Pravilnika o radu u sustavu e-spisa, koji regulira dodjelu u rad hitnih predmeta, a koji članak autor u tekstu citira, postupljeno je čim je predmet postao Hitan, odnosno po primitku prijedloga za izdavanje privremene mjere, a upravo taj prijedlog za izdavanje privremen mjere nije na sud zaprimljen istovremeno za prijedlogom Centra za socijalnu skrb za donošenje odluke o oduzimanju prava roditelja da živi sa svojim djetetom i odgaja ga.

Prema tome, spis je zaprimljen od strane suda dana 17. kolovoza 2015. godine, ali bez prijedloga za izdavanjem privremene mjere pa ga stoga e-sustav nije niti mogao prepoznati kao Hitan spis. U prvom Odgovoru suda već je navedeno da je prijedlog za donošenje privremene mjere Centar za socijalnu skrb sudu dostavio naknadno, tj. nakon što je već zaprimljen gore navedeni prijedlog i nakon što je spis bio dodijeljen u rad sucu koji se nalazio na godišnjem odmoru.

Budući je sud zaprimio prijedlog Centra za socijalnu skrb bez prijedloga za izdavanje privremene mjere, to sustav e-spisa nije postupao sa spisom kao sa hitnim spisom, te su za rješavanje istoga spisa u tom trenutku važili rokovi sukladno Obiteljskom zakonu, i to sukladno odredbi čl. 265. Obiteljskog zakona rok od 15 dana za zakazivanje ročišta, a sukladno odredbi čl. 113. Obiteljskog zakona, rok od 60 dana za donošenje rješenja, a spis se Prema Pravilniku o radu u sustavu e-spisa dodjeljuje u tim slučajevima u rad svim sucima koji rade na toj vrsti predmeta, dakle i onim koji su u tom trenutku na godišnjem odmoru.

Po primitku privremene mjere, a nakon što je već spis već bio dodijeljen u rad sucu na godišnjem odmoru, sudac ovlašten za obavljanje sudske uprave odmah je naredbom odredio ponovnu automatsku dodjelu spisa sucima koji rade na toj vrsti predmeta i koji su fizički bili prisutni na sudu, dakle, postupljeno je sukladno čl. 138. prednje citiranog Pravilnika. 

Prema tome, ponovno se pojašnjava da je sud zaprimio dva prijedloga Centra za socijalnu skrb – prvi prijedlog da se donose odluka o oduzimanju prava roditelja da živi sa svojim djetetom i odgaja ga, koji je došao na sud bez privremene mjere, i drugi prijedlog za lišenje prava na roditeljsku skrb, koji je hitne naravi i koji je zaprimljen od strane suda dana 17. kolovoza 2015. godine, dodijeljen je sucu u rad 18. kolovoza, a ročište je bilo zakazano 19. kolovoza 2015. godine.   

Odredba čl. 41. Pravilnika o radu u sustavu e-spisa odnosi se na slučajeve kada su suci na bolovanju ili odsutni sa suda radi edukacija, seminara i slično i ne može se primijeniti u ovom konkretnom slučaju.

Glasnogovornik Općinskog suda u Rijeci
Gordana Denona-Kusijanović"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.