Roditelji se pobunili protiv novog modela sufinanciranja privatnih i vjerskih vrtića u Gradu Zagrebu

Foto: Ilustracija

UDRUGA Vrtić za sve i inicijativa Roditelji zajedno oglasile su se povodom nedavno predstavljenog prijedloga novog modela sufinanciranja privatnih i vjerskih vrtića u Gradu Zagrebu.

Udruga Vrtić za sve: U Hrvatskoj, gdje je svaki treći roditelj nezaposlen ili ne prima plaću, uopće je nemoralno razmatrati prijedloge koji bi još više produbili socijalnu isključenost roditelja

"Povodom nedavno predstavljenog prijedloga novog modela sufinanciranja privatnih i vjerskih vrtića u Gradu Zagrebu, iz udruge Vrtić za sve žele istaknuti kako je vidljivo da se aktualiziranje pitanja cijene vrtića opetovano događa u trenutku kada roditelji više niti sami ne znaju kako i na koji način bi osigurali prava svoje djece.

Udruga Vrtić za sve koja već četiri godine djeluje s ciljem upoznavanja i osvještavanja javnosti s problemima i izazovima socijalne politike, pripadajućih mjera te projekata vezanih uz predškolski odgoj i obrazovanje u gradu Zagrebu (od diskriminacijskih i netransparentnih kriterija upisa djece u vrtiće do neosnovane politike cijena usluge vrtića) još jednom želi istaknuti ključne probleme koje prisutna politička demagogija uporno nastoji staviti u drugi plan, izvan fokusa gledanja građana.

Prije svega, to je problem nedostatnih kapaciteta vrtića. S tim u vezi i građanstvo i struka konstantno se bore s vjetrenjačama i izazovima koje nosi trenutno sveprisutan inicijalni problem "viška djece" odnosno nemogućnosti upisa sve potrebite djece u vrtiće. Upravo privatni i vjerski vrtići u tom slučaju su brojnim roditeljima slamka spasa kako bi svoju djecu zbrinuli u trenucima kada oni rade.

Stvarnost je puno dalja od političke propagande, a činjenica da danas privatne i vjerske vrtiće pohađa 4.000 djece govori u prilog tome da će cjenovnom diskriminacijom koju nameće ovaj prijedlog biti pogođeno upravo više od 90% naveden djece. U Hrvatskoj gdje je svaki treći roditelj nezaposlen ili ne prima plaću uopće je nemoralno razmatrati prijedloge koji bi još više produbili socijalnu isključenost roditelja.

Iskreno se nadamo da je ovaj prijedlog još jedan propust neinventivne birokracije te da grad koji nosi titulu "Grad prijatelj djece", neće dozvoliti da upravo oni koji su biser našeg društva budu opet izloženi neizvjesnosti.

Ukoliko je i bilo propusta u organizaciji rada pojedinih vrtića u Republici Hrvatskoj postoje jasno propisane sankcije za iste. Žalosno je da se opet na račun pojedinaca kažnjava većina koja svoj posao radi u skladu sa Zakonom.

U konačnici cijela ta (politička) "igra" najviše i na najveću žalost zakida one koji bi trebali biti najvažniji u cijeloj priči, a to su - djeca.

Dakle, smatramo da je krajnje vrijeme osigurati centralni informacijski sustav kontrole kojim bi se moglo brzo i jednostavno pratiti stanje u svim vrtićima Grada Zagreba (privatnim i vjerskim), samim time broja djece po skupinama, uvjetima upisa djece te financijski pokazatelja vezanih za poslovanje vrtića. Grad Zagreb trebao bi poticati privatne inicijative koje su puno fleksibilnije u pružanju usluge te mogu dodatno povećati vrtićke kapacitete bez većeg ulaganja Grada.

Na kraju ne smije se zaboraviti da privatni i vjerski vrtići djeluju kao poslodavci više od 500 odgajatelja i stručnog osoblja čime predstavljaju respektabilnog socijalnog partnera Grada Zagreba.

Još jednom apeliramo i naglašavamo kako je krajnje neetično u trenutnoj socio-ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazi većina građana "zarađivati" na djeci dok se s druge strane novac iz gradskog proračuna slijeva u nevažne investicije.

Osim toga, ne vidimo razlog u razvoju novog modela financiranja vrtića kada još uvijek nisu riješena pitanja prošlih prijedloga. Na kraju ističemo, ako već i postoji opravdan razlog rezanja subvencija roditeljima djece u privatnim i vjerskim vrtićima, neka se onda predstaviti i plan hoće li se ista sredstva dalje ulagati u odgoj i obrazovanje djece u Gradu Zagrebu.

Ponavljamo i još jednom naglašavamo pitanja koja opetovano upućujemo odgovornima: kako u skladu s Državnim pedagoškim standardom za predškolski odgoj i naobrazbu, ovakvo stanje nije održivo, a broj djece bez adekvatne skrbi na koju i prema Konvenciji o pravima djeteta imaju pravo, te njihovih roditelja u bezizlaznoj situaciji svakim je danom sve veći. Zanima nas također na koji način će Grad riješiti pitanje zbrinjavanja djece koja će zbog nelikvidnosti ostati na ulici?

Udruga Vrtić za sve zalaže se za to da pravo na adekvatan smještaj u vrtićima imaju sva djeca, a ne samo ona čija će obiteljska imovinska kartica to dozvoljavati. U duhu svoje misije predlažemo da se jasnije uvedu kontrole koja će kažnjavati ustanove, a ne krajnje korisnike. Kada se riješe gorući problemi koje smo naveli svakako da se može razgovarati i o novim modelima sufinanciranja vrtića, no do tada pozivamo sve kojima su građani ukazali povjerenje da zastupaju njihove interese, uistinu postupe po načelima dobre vlasti", zaključuje Marija Šinković Bečić, potpredsjednica Udruge Vrtić za sve.

Roditelji zajedno: Osim što se ozbiljno dovodi u pitanje poslovanje privatnih i vjerskih vrtića i time i boravak naše djece u tim ustanovama, navedeni prijedlog je i direktni atak na budžete i standard naših obitelji

"Predmet: Prijedlog programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Zagreba za 2014.

Poštovani gradonačelniče, predsjedniče Skupštine i pročelniče GU za obrazovanje, kulturu i sport,

temeljem Prijedloga Programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Zagreba za 2014. godinu, u kojem se predlaže novi model sufinanciranja redovitog programa predškolskog odgoja za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima, obraćamo Vam se zamolbom za odustajanje od ovog prijedloga, jer osim što ozbiljno dovodi u pitanje poslovanje privatnih i vjerskih vrtića i s time i boravak naše djece u tim ustanovama, navedeni prijedlog je i direktni atak na budžete i standard naših obitelji.


Naime, u Prijedlogu Programa javnih potreba Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport predlaže promjenu načina sufinanciranja djece u privatnim i vjerskim vrtićima na način da se SUFINANCIRAJU DJECA PO BROJU DANA PROVEDENIH U PROGRAMU (Čl. 3.1.2., str. 14). To bi konkretno značilo da će udio Grada u sufinanciranju ekonomske cijene vrtića biti varijabilan te ovisiti o tome koliko je dana u pojedinom mjesecu dijete boravilo u vrtiću. Iz toga proizlazi da će i cijena za roditelja biti svaki mjesec drugačija, tj. TIM VEĆA ŠTO JE DIJETE MANJE U VRTIĆU (zbog bolesti, godišnjeg odmora ili drugih razloga)!

Razliku ćemo snositi mi roditelji?!

TIME SE IZRAVNO DISKRIMINIRAJU NAŠA DJECA KOJA POHAĐAJU PRIVATNE I VJERSKE VRTIĆE, JER SE ISTA PRAVILA NEĆE PRIMJENJIVATI I NA GRADSKE VRTIĆE.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport u medijima opravdava ovaj prijedlog argumentom da su neki privatni vrtići manipulirali sredstvima (prikazivali nerealan broj djece u vrtiću).

Gradski ured vjerojatno ima mogućnost u svakom trenutku izvršiti uvid u svu dokumentaciju vrtića na licu mjesta, provjeriti prisutnost djece i kontrolirati rad vrtića na sve načine koje drži potrebnim. Ukoliko se kod nekih vrtića utvrdi neistinito prikazivanje podataka, samo oni trebaju snositi posljedice, a ne mi roditelji i naša djeca.

Napominjemo da bi se najveće uštede proračunskog novca ostvarile BOLJOM KONTROLOM IZRAČUNA PRIHODA PO ČLANU ZAJEDNIČKOG KUĆANSTVA, koji je temelj za izračun sudjelovanja roditelja u ekonomskoj cijeni vrtića. U ovom segmentu su do sada bile moguće brojne manipulacije te smo u praksi svjedoci situacija da vrlo imućne obitelji plaćaju najnižu cijenu sudjelovanja u programu, jer u Izjavi o članovima kućanstva jednostavno ne navode jednog od roditelja koji ima velike prihode.

Razliku snose svi koji plaćaju poreze i prireze u Zagrebu.

Stoga se nadamo da će ovaj prijedlog biti odbijen te da će se pronaći zadovoljavajuće rješenje u interesu jednakih prava za svu djecu Grada Zagreba. Zahvaljujemo jer uzimate u obzir naše mišljenje i interese

Inicijativa roditelja djece upisane u privatne i vjerske vrtiće Grada Zagreba, okuplja roditelje djece upisane u privatne i dječje vrtiće te se organizirala isključivo poradi borbe protiv prijedloga programa javnih potreba u predškolskom odgoju Grada Zagreba za 2014. Inicijativa nije udruga građana, već je neformalna interesna organizacija sa cca 8000 direktnih članova (roditelji djece) te još cca 5000 podupiratelja, a sve građana grada Zagreba", stoji u priopćenju kojeg potpisuju Roditelji zajedno - Inicijativa roditelja djece upisane u privatne i vjerske vrtiće Grada Zagreba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.