Rusiji nije dovoljan Krim, želi pripojiti i gruzijsku Abhaziju?

Foto: FAH

GRUZIJA je u srijedu upozorila Moskvu da ne razmišlja o pripojenju gruzijske separatističke republike Abhazije, nakon što je ruskom parlametu podnesen plan o jačanju veza Abhazije i Rusije.

"Nadamo se da će se ruske vlasti suzdržati i neće potpisati takozvani sporazum, jer bi se to smatralo korakom prema pripojenju Abhazije, uz sve pravne posljedice", priopćilo je gruzijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Abhazija sve bliže Rusiji

Potpisivanje takvog sporazuma bi moglo značajno promijeniti stanje u regiji i stvoriti dodatne probleme za sigurnost u Europi, naglasilo je ministarstvo.

Ruski nacrt sporazuma o suradnji i integraciji Abhazije, koji predviđa i osnivanje zajedničkih oružanih snaga, predao je u ponedjeljak čelnik te pobunjeničke regije parlamentu Abhazije.

Tekst koji bi trebao produbiti političku i gospodarsku integraciju s Rusijom tog malog teritorija Kavkaza, gdje živi oko 240.000 stanovnika, poziva također i na osnivanje "zajedničkog gospodarskog i carinskog prostora" između Moskve i Abhazije.

Narušavanje državnosti Gruzije

Taj sporazum je novi potez protiv suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Gruzije i prijeti obrambenim kapacitetima naše zemlje, rekao je gruzijski predsjednik Giorgi Margvelašili, koji je pozvao parlament da se izjasni.

Abhazija se odvojila od Gruzije nakon građanskog rata 90-tih godina, poslije raspada Sovjetskog Saveza.

Rusija koja podržava Abhaziju, kao i Južnu Osetiju, priznala je neovisnost tih dvaju teritorija.

Moskva je od tada postavila vojne baze u te dvije regije, što je Gruzija nazvala okupacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.