Ruska tajna služba sumnja da je oligarh lažirao vlastitu smrt: Boris Berezovski je živ?

Screenshot: YouTube

MOSKOVSKI tabloid "Komsomolskaja Pravda", pozivajući se na izvore iz ruske tajne službe, tvrdi da je ponovno pokrenuta istraga oko smrti ruskog oligarha i jednog od najžešćih kritičara predsjednika Vladimira Putina, Borisa Berezovskog. Prema pisanju moskovskog lista, ruska tajna služba sumnja da je Berezovski lažirao vlastitu smrt.

"Vrlo ozbiljno razmatramo i mogućnost da Berezovski nije mrtav. Naši obavještajci obavili su neke istražne radnje koje bi mogla potvrditi da je Berezovski još uvijek živ", citiraju ruski mediji jednog obavještajca, koji dodaje da ne bi bilo čudno da se njihove sumnje pokažu istinitima, budući da je "vrlo lako lažirati vlastitu smrt".

Podsjetimo, 67-godišnji Berezovski pronađen je mrtav o ožujku na podu kupaonice u svom domu u Berkshireu. Obdukcija je pokazala kako je smrt nastupila uslijed vješanja.

Njegova smrt uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je izgubio težak slučaj protiv drugog ruskog oligarha Romana Abramoviča, što ga je osobno dotuklo. Vlasnika nogometnog kluba Chelsea optužio je za ucjenu, odavanje službenih tajni i kršenje ugovora vezanog za jednu rusku naftnu kompaniju. Nakon što je izgubio sud, naređeno mu je da podmiri preko 41 milijun eura Abramovičevih sudskih troškova.

Njegove financijske poteškoće dodatno su narasle nakon što je njegova bivša ljubavnica Elena Gorbunova počela od njega potraživati gotovo šest milijuna eura za prodaju njihove rezidencije u Surreyju.

Na vrhuncu moći 1990.-ih

Berezovski se obogatio 1990-ih prodajom uvezenih Mercedesa, ali i ruskih automobila. Kasnije je postao vlasnik Sibnefta te je kao najveći dioničar glavnog ruskog televizijskog kanala podržavao uspon Borisa Jeljcina na vlast.

Preživio je veći broj atentata, uključujući bombaški napad u kojemu je dekapitiran njegov vozač. Tijekom Jeljcinove vlasti nalazio se u užem krugu predsjednikovih pobočnika kao zamjenik tajnika u ruskom vijeću sigurnosti.

"Boris Berezovski bio jedan od najutjecajnijih Rusa 1990-ih. Počeo je kao matematičar, računalni programer i prodavač rabljenih automobila te postao jednom od najutjecajnijih osoba u Rusiji Borisa Jeljcina", komentirao je BBC-jev dopisnik iz Moskve Steve Rosenberg.

Krajem devedesetih igrao je ulogu i u usponu Vladimira Putina na vlast, ali Putin je odlučio ograničiti utjecaj dotad vrlo moćnih ruskih oligarha. Berezovski je zbog toga svojevoljno napustio Rusiju te postao jedan od najglasnijih kritičara Vladimira Putina.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.