Ruski vojni brodovi krenuli prema Siriji, Annan u Iraku pregovara o rješenju sirijske krize

POSEBNI izaslanik UN-a i Arapske lige Kofi Annan došao je u Bagdad kako bi s iračkim premijerom Nourijem Malikijem razgovarao o krizi u Siriji.

Annan je prije toga bio u Iranu gdje je, nakon razgovora s tamošnjim predstavnicima vlasti, rekao da bi Teheran mogao odigrati "pozitivnu ulogu" u završavanju krvoprolića.

Bivši glavni tajnik UN-a rekao je da je u ponedjeljak "konstruktivno razgovarao" sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom u Damasku. Također je priznao da njegov plan političkog rješenja nasilja u toj zemlji nije uspio. Podsjećamo, prekid vatre trebao je započeti u travnju, u sklopu njegove mirovne inicijative od šest točaka.

Očekuje se da će Annan sutra izvijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o posljednjem krugu pregovora. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Teheranu rekao je da traži "podršku i suradnju Irana" u rješavanju krize te dodao da bi se nestabilno i nasilno stanje u Siriji moglo proširiti i na regiju.

Rusija uputila vojne brodove prema sirijskoj luci na Mediteranu

Rusija je danas uputila šest vojnih brodova u vojnu luku u Siriji, povukavši tako potez koji će uzrokovati dodatnu zabrinutost Zapada, iako ruski vojni izvori tvrde da to nije povezano s rastućim tenzijama u toj zemlji u posljednjih nekoliko godina.

Flotu predvodi brod za borbu protiv podmornica Admiral Čabanenko. Brodovi su napustili Severomorsk i krenuli prema jedinoj ruskoj pomorskoj bazi na Mediteranu, u sirijskoj luci Tartus, rekao je vojni izvor za agenciju Interfax. U toj bi luci brodovi, kako je rekao izvor, trebali samo uzeti rezervno gorivo, vodu i namirnice.


Međutim, Zapad bi taj potez mogao i drugačije protumačiti, posebice s obzirom na činjenicu da se Rusija našla pod oštrom kritikom zapadnih zemalja jer i dalje odbija prekinuti vojne i političke veze s vladajućim sirijskim režimom.

U 16 mjeseci ubijeno više od 17.000 ljudi

U petak je u Parizu održan sastanak predstavnika više od 100 zemalja okupljenih pod nazivom Prijatelji Sirije, a jedina točka dnevnog reda bila je upravo sirijska situacija. UN-ovi diplomati rade na dokumentu koji bi trebao pozvati na restrikcije trgovinskih aktivnosti ako se Asad ne bude pridržavao Annanova mirovnoga plana i nacrta za prijenos vlasti prijelaznoj vladi.

Zapadne zemlje složne su oko toga da Asad ne bi trebao imati nikakvu ulogu u budućnosti Sirije, ali prijelazni plan omogućuje mu podnošenje veta na odabir bilo kojeg kandidata za prijelaznu vlast.

Prema podacima Sirijskog opservatorija ljudskih prava, od početka nemira prije 16 mjeseci u toj je zemlji ubijeno više od 17.000 ljudi. Ta se informacija ne može provjeriti jer je stranim novinarima ondje zabranjen ili vrlo ograničen pristup. Informacije o sukobima uglavnom dolaze od strane aktivista i opozicije, dok Asadova vlast tvrdi da su brojke napuhane te optužuje zapadne snage za podupiranje pobunjenika s ciljem njegova svrgavanja s vlasti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.