Rutinski poslovi nestali bez traga

Ilustracija: Hina

AMERIČKO tržište rada i američka srednja klasa nekoć su počivali na rutinskim poslovima, radnici bi došli u tvornice i urede, zauzeli svoja mjesta, odradili zadaće i otišli kućama. Novo istraživanje Henryja Siua sa Sveučilišta Britanska Kolumbija  i Nira Jaimovicha sa Sveučilišta Duke otkriva u kojoj je mjeri kolabiralo takvo, rutinsko tržište rada, piše Market Watch. 

Istraživanje, koje je naručio i objavio demokratski think-tank "Treći put", navodi da su poslovi stvoreni tijekom oporavka od posljednje dvije recesije, u razdoblju od 2001. godine, gotovo u cijelosti nerutinski.

Metodologija


Siu i Jaimovich su poslove klasificirali na rutinske i nerutinske te kognitivne i fizičke. Kao primjer za rutinske fizičke poslove navode radnike u tvornicama, građevinarstvu i slično, dok pod rutinskim kognitivnim poslovima podrazumijevaju rad u tajništvu, činovništvo i srodna zanimanja. Nerutinski fizički poslovi su razne uslužne djelatnosti poput održavanja zgrada ili pomoći u kući, dok su nerutinski kognitivni financijska analiza, programiranje ili odnosi s javnošću.

Iako velik broj zanimanja podrazumijeva mješavinu rutinskih i nerutinskih zadaća, temeljna klasifikacija je jasna, a kada se u nju uvrste podaci o poslovima stvorenima nakon recesije, dolazi se do zaključka da je velik broj rutinskih mjesta izgubljen zauvijek. Tako je na teritoriju Amerike, tijekom posljednje dvije recesije, bez traga nestalo oko 5 posto rutinskih zanimanja. 

"Povijesno gledajući, takva su se zanimanja uvijek oporavljala," rekao je Siu. "Izostanak oporavaka sugerira iznenađujući pomak u samim temeljima tržišta rada."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.