SAD strahuje od ponavljanja katastrofalne Katrine: Tropska oluja Isaac iza sebe ostavila 19 mrtvih

OLUJA koja je ubila 19 ljudi na Haitiju i odgodila početak republikanske konvencije u Tampi je na putu prema američkoj obali, a moguće je i da pogodi New Orleans.

"Prebrojavamo žrtve kako nam dolaze podaci. Nemamo tehnološka sredstva koja bi nam omogućila da brzo prikupimo sve potrebne podatke. Postoje područja gdje još nismo stigli provjeriti situaciju jer imamo problema s komunikacijom", izjavila je direktorica civilne zaštite na Haitiju.

Oluja je uništila 335 zgrada i oštetila 2.345 kuća na Haitiju, dok je 15.000 stanovnika u privremenom smještaju.

Tropska oluja Isaac, sa stalnim naletima vjetra od oko 105 kilometara na sat, došla je do obala Floride, a sada se očekuje njezino daljnje jačanje na putu do obala Meksičkog zaljeva. Nakon Floride, američke države Louisiana, Mississippi i Alabama su proglasile izvanredno stanje.



Očekuje se da će Isaac prijeći isti put kao i uragana Katrina koji je krajem kolovoza 2005. godine uništio New Orleans. Guverner Louisiane Bobby Jindal je proglasio izvanredno stanje i naredio evakuaciju stanovništva nekih područja. Slične mjere donijeli su i guverneri Alabame i Mississippija.

"Znam da je panika na najvišoj razini", rekao je gradonačelnik New Orleansa Mitch Landrieu za CNN te dodao da je kretanje i jačinu oluje teško predvidjeti, ali da oni poduzimaju sve mjere opreza. "Mnogo smo bolje pripremljeni nego prije", zaključio je Landrieu.

Ponavlja li se Katrina?

Uoči sedme obljetnice katastrofalne Katrine, američki bloger i meteorološki stručnjak Brendan Loy, napisao je da ima osjećaj da će se dogoditi "deja vu", nakon što je pogledao kompjutersku projekciju kretanja tog uragana. Loy je prije Katrine predvidio da će ona donijeti "neviđenu kataklizmu" New Orleansu, što se na kraju pokazalo točnim.

"Izgleda kao da se ponavlja 26. kolovoza 2005. godine", napisao je Loy. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.